Zdroje: ct24.ceskatelevize.cz, pestujme.cz, cs.wikipedia.org

Nebezpečné rostliny lákají bobulkami

Určitě dobře víte, že s drobnými bobulkami plodů různých rostlin byste si neměli zahrávat. Mezi takové dobře známé jedovaté rostliny patří rulík zlomocný, vraní oko čtyřlisté či ptačí zob. Za ptačí zob se často lidově označuje také dekorativní skalník. Plody skalníků však jedovaté nejsou.

Možná vás ale překvapí, že bílé velké bobule pámelníku bílého či drobné kuličky některých druhů zimolezu jsou také jedovaté a mohou způsobit nevolnost, bolesti břicha či zvracení. Prostě a jednoduše nesbírejte plody, které nemáte dobře ověřené. Konec konců na možnost záměny a důsledky neznalosti doplatil i dnes již slavný „supertramp“ ve filmu Útěk do divočiny.

Nebezpečný bolehlav a bolševník

Mnohem nenápadnější, takové to polní kvítí od cest a z rumišť, jsou rostliny jako bolševník nebo bolehlav. Obě rostliny mají bíle květy a působí docela obyčejně. Pokud je neznáte, můžete mít pocit, že nejde o rostliny, které by mohly působit jakékoli problémy. Nicméně opak je pravdou.

O invazivních bolševnících se již mluví řadu let. Nyní jsou už i jedovaté bolševníky Sosnowského na našem území, kam se dostaly patrně z Polska. Před dvěma lety, respektive v roce 2020 se tento druh bolševníků dostal i na naše území v okolí Jablunkova. Šťávy bolševníku Sosnowského jsou velmi agresivní a na kůži působí otoky a puchýře.

I bolehlav vás může nemile překvapit. Bolehlav plamatý byl využívaný už ve starém Řecku a Říme do jedových směsí zcela účelně, zatímco dnes dochází k otravě spíš díky záměně s jinou rostlinou z čeledi miříkovitých. Bolehlavem je možná intoxikace nejen pozřením jeho částí či dotekem, ale také pouhým intenzivním přivoněním k jeho květům. Bolehlav patří k prudce jedovatým rostlinám, jejichž konzumace, a to i velmi malého množství končí tragicky.

Málo známý a skutečně nebezpečný je i lýkovec

Méně známou rostlinou, která je nebezpečná plody, vdechováním vůně květů a rozhodně i konzumací zelených částí, je lýkovec jedovatý. U nás je rozšířen vzácně, ale po celé republice, přičemž nejintenzivněji na Příbramsku. Jedovaté terpenoidní látky mohou způsobit nevratná poškození vnitřcích orgánů, bolesti břicha i křeče. Naštěstí líbivé červené plody chutnají velmi hořce a v ústech silně pálí. Proto je konzumace většího množství velmi nepravděpodobná, nicméně k poškození organismu a těžká otrava může být způsobena už sedmi bobulkami tohoto spíš neznámého keře. Vyvarujte se však i přivonění! Krásné květy lýkovce si prohlédněte raději s odstupem, třeba na titulním obrázku tohoto článku.

Související články