Nákup velikonočních dekorací není tento rok úplně snadný, ale krásnou výzdobu si pořídíte i z materiálu, který máte doma. Navíc zabavíte a zapojíte děti, které se nechají bez váhání vtáhnout do tvoření velikonočních kuřátek a zajíčků. Postup výroby si krok za krokem můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

Kuře ve skořápce

Malé kuřátko vykukující ze skořápky vyrobíte jen s pomocí kolíčku, papíru a lepidla. Děti si roztomilé kuřátko oblíbí, při každém zmáčknutí kolíčku se skořápka otevře a kuřátko vykoukne. Hračka zaměstná neposedné prstíky a zabaví malého výtvarníka na dlouhou dobu.

Připravte si nejlépe dřevěný kolíček na prádlo, různé papíry, fixy, lepidlo nebo tavnou pistoli. Z papíru vystřihněte malé vajíčko, velikost uzpůsobte kolíčku. Nechte děti vajíčko ozdobit, pokreslit ho, polepit, posypat třpytkami a pak ho ozdobně rozstřihněte v polovině. Ze žlutého papíru vystřihněte kuřátko a domalujte mu oči a zobáček. Každou část skořápky nalepte na jednu čelist kolíčku tak, aby při zavření kolíčku doléhaly těsně k sobě. Kuřátko připevněte z druhé vnější strany kolíčku. Při stisknutí kolíčku se čelisti rozevřou, poloviny skořápky se oddělí a kuřátko vykoukne.

Králík na louce

Na výrobu velikonočního králíka potřebujete pouze papír, nůžky, kousek vaty, korkový špunt, tempery a lepící pásku. Na čistý papír si předkreslete siluetu zajíce, kterou potom vystřihnete. Položte ji na druhý listy papíru a připevněte po obvodu tenkými kousky lepící pásky. Snažte se, aby lepící páska příliš nepřečnívala přes obvod zajíce. Šablona půjde lépe odlepit a zároveň páska nebude překážet potištění. Pokud máte doma lepící hmotu, která jde po použití odlepit a sundat, sáhněte raději po ní.

Ve vhodné mističce rozmíchejte zvolený odstín barvy a nechte děti, ať tiskají korkovým špuntem kolečka po celé ploše. Když je papír pokrytý rozvernými puntíky, opatrně odlepte šablonu a nechte zaschnout. Zajícovi dolepte ocásek z kousku vaty a dokreslete uši, oči a nos. Barvy puntíků vylaďte do jarních barev, nebojte se ani kombinací zelené s červenou, žlutou fialovou nebo růžovou. Zajíček tak bude sedět na louce plné květů a motýlů.

Velikonoční kuřátka

Z papírového obalu na vajíčka, trochy barev a lepidla vznikne hejno pestrobarevných kuřátek. Nejprve rozstříhejte obal na jednotlivé mističky, které budou tvořit dvě poloviny kuřátka. Mističky ze středové části vaječného obalu nebudou mít nevhodnější tvar, ale dají se použít pokud je správně natočíte.

Děti mohou pomalovat tělo kuřátka barvami, dobře poslouží tempery, vodové barvy i fixy nebo voskovky. Kuřátko nemusí být jen žluté, sluší mu pastelové barvy všech odstínů. Černou barvou domalujte očka a tělíčko spojte. Stačí pouze dvě části nasadit na sebe, případně vytvořte pomocí lepící pásky pohyblivý spoj a kuřátko se bude otevírat. Z červeného papíru vystřihněte zobáček a hřebínek, lepidlem je přilepte na kuřátko. Barevná kuřátka budou tvořit pěknou dekoraci uprostřed velikonočního osení nebo mohou ukrývat drobné sladkosti pro koledníky.