Teplé sluneční paprsky lákají ven. Procházka je ideální činností, jak si vyčistit hlavu a unavit děti. Navíc jim i sobě můžete vymyslet činnost v podobě sbírání věcí, které se mohou objevit na vašem velikonočním věnci. Nebo jen jarním věnci. Pamatujte však, že byste neměli trhat chráněné rostliny a větvičky keřů či stromů ve velkém.

Korpus je základ

Pokud máte doma slámu, můžete si vyrobit slaměný korpus. V květinářství je možné koupit i korpus proutěný nebo polystyrenový. Ten můžete použít celoročně a vždy ho ozdobit podle daného ročního období. Pokud ho nemáte, stačí venku nasbírat březové větvičky, vrbové nebo lískové proutí, proutí z vinné révy, červené větvičky svídy bílé či jiné pružné větve.

Základ může být podle vašeho vkusu jak uhlazený, tak i rozcuchaný. Důležité je, aby jednotlivé větvičky nevypadávaly nebo se nebortil kulatý tvar. Ke tvarování můžete použít vlastní ruce nebo, pokud chcete oporu, větvičky postupně skládejte a tvarujte do kýble nebo kulatého koše. Tvarovacím drátkem nebo jutovým provázkem pak větvičky k sobě přivažte, aby korpus držel pohromadě. (Zdroj: www.apieceofrainbow.com)

Fantazii se meze nekladou

Na procházce můžete najít mech, větvičky kočiček, zelený břečťan, kroucenou vrbu, buxus (krušpánek), snítky bylinek, například barvínku. Pamatujte, že většina jarních květin je chráněná a trhat se nesmí, zároveň představují první pastvu pro včely. Navíc by vám na věnci nevydržely dlouho. Stejně jako výhonky tzv. zlatého deště, kterými se může chlubit například zlatice prostřední či převislá.

Raději zvolte umělé květiny nebo obdobnou dekoraci v podobě jutových a barevných mašlí. Děti mohou vyrobit také vystřihovánky v podobě kuřátek, zajíců nebo papírových vajíček. Pokud chcete na věnec přidat slepičí vejce, ujistěte se, že jsou dobře vyfouknutá a umytá. Sousedi by se vám pak mohli začít vyhýbat. Použít také můžete peříčka nebo přímo nařezané větvičky kočiček.

Všechny dekorace na věnec přilepte nejlépe tavící pistolí nebo použijte drátek. Pamatujte i na povětrnostní vlivy, abyste neměli kousky věnce rozházené po zahradě.

Bojíte se, že by vám věnec mohli sousedé závidět a ukrást? Můžete se jím kochat i doma. Krásně bude vypadat prakticky kdekoli - na jídlením stole, zavěšený nad kuchyňským oknem či na balkonových dveřích, v jídelně, na dveřích do ložnice, na zrcadle nebo v předsíni na věšáku. (Zdroj: jennifermaune.com)