1.- 2. května putuje přibývající Měsíc znamením Býka. Jeho živlem je země, působí především na kořeny. Vysévejte tedy kořenovou zeleninu: mrkev, kedlubny, řepu a také čekanku, jejíž kořeny na podzim můžete sklidíte a poslouží pro zimní rychlení lahůdkových puků.


3. - 4. května přibývající Měsíc prochází znamením Blíženců. Jejich živlem je vzduch, pojící se s květy. Můžete se proto soustředit především na výsev kvetoucích rostlin – trvalek i letniček. Rychle rostoucí letničky zkrášlí zahradu a zaplní mezery v záhonech. Vysévat můžete i aromatické bylinky, jako je levandule, oregano, yzop, šalvěj a další – jsou krásné i užitečné, okrasné listem i nektarodárnými květy. I na včelky, čmeláky a motýly je při výsevech a výsadbách dobré myslet, protože jim vonné květy skýtají dostatek nektaru. 4. května však zároveň nastává odzemí: Měsíc se Zemi vzdálí na své oběžné dráze nejvíce. Jeho vliv na rostliny proto může být nepředvídatelný a vrtošivý. Lunární tradice doporučuje tento den ponechat rostliny i půdu odpočívat.


5. - 7. května se přibývající Měsíc ocitá pod nadvládou Raka a stimuluje především listy rostlin. Vysévejte listovou zeleninu. Pozornost si zaslouží i zahradní jezírko, které můžete doplnit bahenními a vodními rostlinami včetně leknínů, nebo zurčící fontánkou. Pokud do jezírka nakladly vajíčka žáby, pulci ho vyčistili od řas. Pokud jsme takové štěstí neměli, s jejich přebytkem si poradí i rozrůstající se vodní rostliny, které řasy připraví o živiny. Účinné jsou i ty zcela ponořené, jako je stolístek nebo vodní mor kanadský. Nápomocné mohou být i přírodní bakteriální a enzymatické přípravky pro jezírka.

8. - 9. května prochází přibývající Měsíc ohnivým znamením Lva. Ve Lvu je vhodné plít, plevel se nebude snadno obnovovat. Vypletou a kyprou půdu poté překryjte mulčem, který zbrzdí další růst plevelů, brání vysychání a erozi a podporuje zdraví a úrodnost půdy. Dle počasí vysévejte fazolky, cukety a dýně.


10. - 11. května přibývající Měsíc putuje znamením Panny. Dny jsou vhodné pro setí, sázení, přesazování a množení rostlin řízkováním, hřížením i dělením trsů. Především pro přesazování je Panna nejvhodnějším znamením. Můžete přesazovat pokojové i přenosné rostliny, které před počátkem léta větší květináč a čerstvý substrát ocení. Vysévat lze především kořenovou zeleninu.

12. - 14. května se přibývající Měsíc ocitá pod nadvládou Vah. Vzhledem ke květnovému znamení a blízkosti úplňku je ideální čas pro výsev květin. Vysévat můžete všechny kvetoucí trvalky a také letničky, kromě těch, které vyžadují předpěstování již časně zjara. Nezapomínejte ani na dvouletky, které pokvetou v příštím roce (atraktivní topolovky, půvabné macešky a okrasné sedmikrásky, náprstníky, chejr a další). Jarní květiny ocení přihnojení (nejlépe tekutým organickým hnojivem, které prospívá i půdě) a závlahu.

Související články

Zdroje: časopis Receptář