Pokud sklidíte plody ještě mladé, jsou chutné v salátu i na obloženém chlebu i zasyrova. Výhodou je zachování vitamínu C, na který jsou bohaté. Můžete je také nakládat jako okurky, uchovat mléčným kvašením jako kvašáky – podobně jako zasyrova, i po naložení se chutí pohybují mezi okurkou a paprikou. A nakládané papriky jsou pochoutkou, jejíž vypěstování stojí mnohem více práce, nežli je tomu u ačokči. Na klasické zavařování se vyplatí sklidit a zavařit je mladé, podobně jako okurky – i postupovat můžete stejně, jako u nakládaček. Jako kvašáky můžete zpracovat i starší, větší plody.

Ačokča se hodí i do leča

Díky tomu, že jsou duté, lze starší plody rovněž plnit podobně jako papriky a dusit nebo zapékat. Náplň můžete zvolit podle chuti – například rozličné kombinace sýra, rýže, brambor, mletého masa, cibule, kysané smetany, rajčat, hub. Po půl hodině zapékání budou plody měkké.

Ačokča papriku nahradí i v leču a dalších dušených i zapékaných zeleninových směsích. O vitamín C sice přijdete, ale množství minerálů, karotenů, vlákniny a dalších prospěšných látek, které plody obsahují, zůstane zachováno. Pro tento účel si můžete pokrájenou ačokču i zamrazit, nebo sterilovat ve skleničkách – buď v kyselém či sladkokyselém nálevu, nebo ve vlastní šťávě, kterou pustí po osolení. Příhodná je kombinace s rajčaty a základ na lečo je připravený. U starších plodů (delších než 4 cm) semena odstraňte, mladé a křehké lze jíst i zpracovávat v celku.

Plněná ačokča dušená v rajské

Na 4 porce potřebujeme

  • 16 větších plodů ačokči
  • ½ kg mletého krůtího masa
  • 100 g kvalitní bílé rýže
  • sůl, mletý pepř a zelené koření (tymián, saturejku, yzop, rozmarýnku)

Jak na to

  1. Seřízneme širší konec plodů a ostrou lžící nebo nožem vyjmeme semena s přepážkami. U zapékání stačí rozpůlení, ale pro dušení v omáčce je důležité nechat plody v celku.
  2. Plody naplníme směsí masa s neuvařenou rýží, dle chuti osoleného a okořeněného.
  3. Naplněné plody ponoříme do rajské omáčky a necháme přibližně hodinu vařit na mírném ohni.

K plněné ačokče již není třeba podávat jinou přílohu, nežli rajskou omáčku, ve které se dusila.