Rozvoněná domácnost pečením bábovky zaujme nos každého příchozího. V těchto dnech nejspíš máte plné ruce práce s přípravou vánočního cukroví, ale většina se potřebuje rozležet k dokonalosti a návštěvě ho tudíž nenabídnete.

Pečení máte „plné kecky" a chcete nějakou rychlovku, která vás nebude stát příliš námahy? Máme pro vás 3 tipy na bábovku, která je pro takovou příležitost jako stvořená! Nepotřebujete totiž váhu, ani jiné zásadní pomůcky.

Pomerančová bábovka

Jelikož už je venku chladno, vůně pomeranče vás po příchodu domů příjemně naladí na nadcházející svátky vánoční. Spousta lidí má tento krásný čas spojený s nejrůznějšími vůněmi a pomeranč k nim rozhodně patří.

Při přípravě bábovky je nejdůležitější jedna jediná věc. Možná někteří uhodli – je to dobře vymazaná a vysypaná forma na bábovku, protože bez tohoto úkonu nebude bábovka. Nebo bude, ale rozhodně se vyklopenému torzu tak říkat nedá. Tím pádem se na vymazávání všech zákoutí formy dobře soustřeďte a po důkladném vymazání formu vysypte moukou nebo strouhaným kokosem. Troubu nastavte na 170 °C.

Do mísy si dejte tři hrnky polohrubé mouky, půl lžičky soli, dvě lžičky prášku do pečiva a promíchejte.

Do druhé mísy nalijte hrnek oleje, přisypte dva hrnečky cukru a opět spolu promíchejte. Po promíchání přidejte tři vejce, ale nespěchejte a zapracujte jedno po druhém.

Následně přisypte polovinu moučné směsi z první misky, přilijte půl hrníčku mléka, promíchejte a opakujte s druhou polovinou moučné směsi a půlkou hrnku mléku.

Nyní přidejte lžičku vanilkového extraktu spolu s pomerančovou kůrou, promíchejte a hotové těsto nalijte do předpřipravené formy. Pečte cirka 50 minut, ale hlídejte a zkoušejte propečení pomocí špejle. Až bude bábovka hotová, nachystejte si ještě báječnou pomerančovou polevu.

Pomerančová poleva nesmí chybět

Do rendlíku si nalijte půl hrnku pomerančové šťávy, půl hrnku cukru a za stálého míchání povařte dvě až tři minutky. Polevou polijte a potřete upečenou bábovku.

Bábovka bez vajec

Skvělá pro vegany! Jak na hrníčkovou bábovku bez vajec se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Olejová dvoubarevná bábovka

Přiznám se, že olejovou bábovku dělám nejraději, neboť nemám ráda „dusáky“ a tuto bábovku čajem zapíjet rozhodně nemusíte. Vše naházím do robota, ten mi vypracuje těsto, které jen vyliji do vymazané bábovkové formy. Po uložení do trouby musím umýt jen hrnek a nádobu k robotovi spolu s metličkou, nic víc. Jak na to?

Do nádoby dejte dva hrnky hladké mouky (ano, nebojte se, opravdu dejte hladkou!), hrnek cukru, jeden prášek do pečiva, jedno vejce, půl hrnku oleje a jeden hrnek mléka. Nechte pracovat robota nebo svou ruku, je to na vás. Jakmile docílíte hladkého těsta, vylijte polovinu do perfektně vymazané a vysypané formy. Občas vysypávám pro změnu kokosem, k bábovce se to skvěle hodí.

Do druhé poloviny těsta přidejte holandské kakao, zkuste jednu lžičku. Upřímně, nemám to odměřené, vždy do těsta trochu nasypu přímo z pytlíku a řídím se podle pěkné hnědé barvy. Těsto přilijte do bábovkové formy, strčte do předem vyhřáté trouby na 170 °C a pečte přibližně 45 minut až hodinu, podle vaší trouby. Vychladlou bábovku většinou jen pocukruji, úplně to stačí.

Související články

Zdroje: www.recepty.cz, magazin.recepty.cz, vlastní sbírka receptů autorky