Recept obsahuje směs koření, které se nazývá čubrica. Toto univerzální koření je v Bulharsku velice oblíbené, přidává se do mletých mas, polévek, ale i do pokrmů z luštěnin či zapékané zeleniny. A neobejdou se bez něj pokrmy připravované na grilu, džuveč, musaka, ani kebab. Používá se i k dochucení nejrůznějších pomazánek, sype se s oblibou na ovčí sýr, či plátky slaniny nebo na chleba s máslem či sádlem. V bulharštině znamená čubrica jak bylinku saturejku, tak právě populární směs koření, které obsahuje saturejku, sůl, pálivé papričky, mouku z opražené kukuřice a semen pískavice. Do některých směsí se přidává i sušený česnek. Balkánská kuchyně se neobejde ani bez zeleniny, v tomto receptu budete potřebovat papriky a lilky.

Kuře po balkánsku

Suroviny:

  • 1 celé kuře nebo 4 kuřecí stehna
  • 1 cibule
  • 2 papriky
  • 1 lilek
  • balkánské koření čubrica dle chuti
  • olivový olej
  • sůl

Postup:

  • Kuře omyjte, osušte a naporcujte nebo použijte kuřecí stehna. Cibuli oloupejte a spolu s paprikou ji nakrájejte na kolečka nebo proužky. Lilek nakrájejte na půlkolečka nebo kostičky. Koření smíchejte s trochou oleje a osolte.
  • Pekáček vymažte olivovým olejem a rozprostřete cibuli.
  • Kuřecí maso namasírujte kořenící směsí s olejem a položte na cibuli.
  • Zakryjte a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40 minut.
  • Poté z pekáčku vyjměte maso, na cibuli dejte nakrájené papriky a lilek a na ně položte maso. Odkryté pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 25 minut, dokud kuře nebude mít zlatavou barvu.

Zdroje: jaktak.cz, rodicka.cz