Zdroje: www.recepty.cz, www.vareni.cz, www.toprecepty.cz

Plněné bramborové knedlíky třikrát jinak

Na velmi pěkně zpracovaný videorecept se můžete podívat zde. Charward Cook Academy představuje klasiku české kuchyně - oblíbený a vychytaný recept na bramborové knedlíky plněné uzeným masem se špíčkem a cibulkou:

Zdroj: Youtube

Bramborové těsto je základ plněných knedlíků

Bramborové knedlíky samy o sobě není těžké připravit. Na knedlíky se používají brambory vařené ve slupce, které se po vychladnutí oloupou a nastrouhají na jemném struhadle. Na zahuštění se přidá do strouhaných brambor hrubá mouka, ale také někdy krupice nebo solamyl. Těsto se osolí a vypracuje do hladké hmoty. Na půl kila brambor budete potřebovat jedno vejce, 220 g hrubé mouky a lžíci bramborového škrobu čili solamylu se lžičkou soli.

Váleček těsta nakrájejte na stejné kousky. Z nich pak vytvoříte placičky vhodné k naplnění. Bramborové těsto můžete plnit podle chuti.

Klasika: Bramborové knedlíky plněné uzeným

Mezi nejoblíbenější kombinace patří na kostičky nakrájené a osmahnuté uzené společně s cibulí. K takovým plněným bramborovým knedlíkům se hodí jako příloha zelí i špenát, tím ale můžete také knedlíky plnit.

Jde to i bez masa. Naplňte je špenátem

Další možností je plnění knedlíků spařeným čerstvým špenátem. Očištěný a opraný špenát zalijte slanou vroucí vodou a chvilku nechejte probublávat. Nečekejte, až špenát ztmavne, listy po chvíli sceďte a nasekejte najemno. V rendlíku připravte světlou jíšku s orestovanou cibulí, trošku ji nařeďte mlékem, vmíchejte do jíšky špenát, propasírovaný česnek a vmíchejte i jeden žloutek. Směs dobře promíchejte a nechejte případnou přebytečnou tekutinu mírně odpařit, nebo zahustěte troškou strouhanky. Špenátová směs musí být dostatečně hutná, aby se jí daly plnit knedlíky.

V horké vodě uvaříte knedlíky za deset minut. Pak je můžete podávat posypané třeba na másle osmahnutou cibulkou.

Varianta na sladko: Lahodná náplň z jablek

Jestli vás ale spíše lákají knedlíky na sladko, pak můžete vyzkoušet třeba knedlíky s jablky. Do bramborového těsta přidejte dvě větší nastrouhaná nebo najemno nakrájená jablka. Těsto rukama propracujte a vytvarujte kulaté menší knedlíky. Po krátkém povaření mezi 5 a 8 minutami můžete knedlíky posypat mletými ořechy, polít máslem nebo sirupem, ale také jen strouhankou s máslem.

Tento recept se hodí, pokud máte ještě z loňska několik uskladněných jablek. Na pohled už moc pěkná nejsou, ale v bramborových knedlíkách budou chutnat báječně.

Související články