Zdroje: pozitivni-noviny.cz, budejovice.rozhlas.cz, milujivareni.cz

Vepřový bůček ve své podstatě nevyžaduje žádnou náročnou úpravu. Stačí jej lehce nařezat, osolit, okmínovat a dát péct do doby, než se jeho vnější tuková vrstva vyškvaří a stane se neodolatelně křupavou. I přesto se ale čas od času najde někdo, komu bůček právě kvůli velkému obsahu tuku nevyhovuje. Dá se ale připravit i tak, aby si na něm pochutnal naprosto každý.

Jak upravit bůček

Buček je velmi populární nejen v Česku, ale také například v asijské kuchyni. Zatímco ale v tuzemských domácnostech se nejčastěji peče vcelku, ve Vietnamu anebo Číně se krájí na malé kousky, které se nechávají vyškvařit na pánvi. Díky tomu se z něj odstraní značná část tuku a kousky bůčku jsou krásně křupavé. Tento kus vepřového masa je ale možné upravit různě. Tou méně známou variantou je jeho namletí, po kterém se s ním pracuje velmi podobně jako například se sekanou.

Mletý vepřový bůček podle Bolka Polívky

Poněkud netradiční přípravu vepřového bůčku si zamiloval i herec Bolek Polívka, který mletý bůček rád servíruje svým přátelům. Příprava tohoto pokrmů je snadná a výsledek ohromující. Začněte tím, že si na mlýnku na maso pomelete 300 gramů vepřového bůčku, 100 gramů jemné uzeniny (například libového párku), 4 zelené papriky, 50 gramů cibule a 2 rajčata. Směs lehce osolte, opřete a zasypte asi 1 lžičkou drceného kmínu. Následně dejte maso odpočívat asi na jednu hodinu do chladničky.

Základem pečení bůčku je vysoká teplota

Ve 100 mililitrech mléka rozmíchejte 2 celá vejce a 40 gramů škrobové moučky. Mléko pak společně se 2 lžícemi plnotučné hořčice vmíchejte do masa. Z něj vytvořte váleček a ten poctivě obalte alobalem tak, aby při pečení nemohla vytékat šťáva.

Nakonec mletý bůček položte do hlubšího plechu, lehce jej podlijte vodou a pečte ve velmi vyhřáté troubě, tedy zhruba na 210 °C, asi 40 minut. Po 40 minutách troubu vypněte, ale maso v ní nechte ještě dalších 10 minut dopéct. Z masa sundejte alobal, bůček posypte nasekanou petrželkou a můžete podávat. Ideálně s chlebem, čerstvým pečivem a dobrým zeleninovým salátkem.