Zdroje: www.ejadran.cz, www.toprecepty.cz

Domácí burek jako z dovolené v Chorvatsku

Znáte burek? Ale ne ten z nočního okýnka rychlého občerstvení, umaštěný a chuti nevalné. Burek se připravuje z filo těsta, které je velmi podobné listovému, někde se ovšem používá i těsto kynuté. V Chorvatsku se dělá těsto velmi jednoduše jen z 800 g hladké mouky, 500 ml vody, lžíce oleje a lžičky soli. Je tedy spíš hutnější, na druhou stranu se vyválí do tenka, a proto je výsledné pečivo chutné a dobře propečené.

Mezi klasické náplně patří nejen sýr, který je podobný tvarohu, sýru feta nebo balkánskému sýru. Uvnitř pečiva můžete najít také mleté maso, brambory, špenát nebo různé kombinace podle regionu a místních možností.

Tradiční sýrová náplň je klasikou a najdete ji v různých typech pečiva, které se na Balkáně, ale také třeba severní Africe běžně peče i smaží.

Zdroj: Youtube

Burek růných chutí i tvarů

Nejčastěji se burek peče ve tvaru tenké nohavice jako závin, ale ten je možné i zatočit do šneka. Vršek by měl být křehký a mírně vypečený, ale uvnitř vláčný a šťavnatý. I když je burek svačinou, kterou si můžete sbalit na cestu nebo dát dětem do školy, v některých oblastech se podává společně s dipem z jogurtu nebo smetany.

Jestliže vám sýrová náplň neučarovala, vyzkoušejte směs s mletým masem. Ani taková nádivka není náročná na přípravu.

Zdroj: Youtube

Burek, byrek nebo sambousa

Burek je doma na Balkáně a jeho historie sahá až do středověké Osmanské říše, která sahala v době největšího rozmachu přes Střední východ až k Jemenu a Alžírsku. V těchto zemích se proto můžete setkat s burkem v různých podobách i chutích.

Na Balkáně se toto pečivo nazývá burek nebo byrek, v Bulharsku najdete podobný pokrm pod názvem banitsa, v Turecku je to börek a v zemích Středního východu a v severní Africe je to sambousek nebo sambousa, kde se připravuje pečením, ale také smažením a má často tvar malých trojúhelníků.

Související články