Možná vám už cuketa leze krkem, myslete však na to, že jde o velmi zdravou a dietní zeleninu, byla by tedy škoda ji vyhazovat. Její období je navíc omezené a brzy už nebude, tak se raději inspirujte recepty, které z ní můžete pro své blízké připravit. A to navíc za pár korun!
Cuketa je velmi zdravá a detoxikuje vaše tělo. Je navíc plná vitamínů a provitamínů. Za zmínku rozhodně stojí vitamíny A, B a C, nebo také karoteny, minerály, vláknina či železo, draslík a fosfor. Tato zelenina navíc dodává tělu energii a proniká hluboko do buněk. Je skvělým pomocníkem také při redukčních dietách. Má velmi málo kalorií a obsahuje vysoký podíl vody. Jíst ji můžete syrovou, dušenou, ale klidně i na sladko.
Koláč z cukety
Suroviny:
- 350 g cukety
- 350 g polohrubé mouky
- 250 g cukru krupice
- 1,5 dl oleje
- 2 vejce
- 1 lžička skořice
- vanilkový cukr
- prášek do pečiva
Postup:
Cuketu nastrouháme na jemno. Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme olej, nastrouhanou cuketu a mouku smíchanou se skořicí a práškem do pečiva. Vše promícháme a dáme na plech vyložený papírem na pečení nebo vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou. Pečeme v předehřáté troubě. Upečený koláč můžeme polít čokoládovou polevou anebo povrch jen pocukrujeme.
Cuketový salát
Suroviny:
- 2 mladé cukety
- cibule
- česnek
- olivový olej
- sójová omáčka
- bílý vinný ocet
- sůl
- pepř
Postup:
Cukety nastrouháme škrabkou na dlouhé tenké proužky i se slupkou, dáme do misky a osolíme. Na oleji zesklovatíme pouze mírně cibuli na kolečka, přidáme nasekaný česnek, ocet, pár kapek sójové omáčky a koření. Lehce povaříme, aby nám česnek nezačal zlátnout. Horkou směsí přelijeme cukety, promícháme a přiklopíme poklicí, aby cukety trošku zavadly, případně dochutíme. Můžeme podávat teplé i studené ke grilovaným masům.
Dušená cuketa se zeleninou
Suroviny:
- 3 g bazalky
- 200 g cukety
- 50 g papriky červené
- 50 g rajčat
- 4 g soli
Postup:
Cuketu omyjeme, oloupeme, a nakrájíme na hranolky, papriku bez jádřince na proužky, omytá rajčata na kostičky, bazalku posekáme. Pánev rozpálíme nasucho, přisypeme zeleninu, posypeme bazalkou, osolíme, rychle mícháme a jakmile zelenina pustí vlastní šťávu, pánev zakryjeme, zvolna dusíme doměkka. V případě potřeby přilijeme trochu vody, aby se zelenina nepřipalovala, nesmí se však rozvařit.
Cuketové bramboráky
Suroviny:
- 1 cuketa
- 2 vejce
- 4 stroužky česneku
- 150-200 g hladké mouky
- majoránka
- sůl
- olej na smažení
Postup:
Cuketu oloupeme nastrouháme na jemno, posolíme a necháme krátce ustát. Pak cuketovou směs promícháme rukama, přidáme mouku, vejce a prolisovaný česnek. Osolíme a ochutíme majoránkou. V pánvi rozehřejeme olej a lijeme na něj cuketovou směs, tvarujeme z ní placičky a opékáme je z obou stran dozlatova.
Zdroje: www.toprecepty.cz, www.rehabilitace.info