Cukety se směsí jehněčího s granátovým jablkem a jogurtem

Na cca 6 porcí:

  • 4–6 středně velkých cuket
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 40 g piniových oříšků
  • 50 g rozinek
  • 400 g mletého jehněčího masa
  • 2 čajová lžička mleté skořice
  • 1 čajová lžička mletého nového koření
  • 2 velká zralá rajčata
  • 1 polévková lžíce sirupu z granátového jablka
  • špetka cukru
  • ½ granátového jablka
  • hrst lístků čerstvé máty
  • hrst lístků čerstvé hladkolisté petržele

Jogurt ovoněný česnekem:

  • 400 g řeckého jogurtu bez příchutě
  • 3 čajové lžičky tahini pasty
  • 1 malý stroužek česneku

Omyté cukety překrojíme podélně, malým nožem objedeme dužinu tak, aby na každé straně zůstalo zhruba 5 milimetrů. Vnitřní měkkou dužinou vedeme řezy do kříže tak, abychom neprořízli celou cuketu. Lžící vydlabeme dužinu, kterou si dáme stranou. Oloupanou cibuli a dva stroužky česneku nakrájíme najemno. V rendlíku si rozehřejme olivový olej a česnek s cibulí a špetkou soli pozvolna restujeme do měkka asi 10 minut. Poté přisypeme piniové oříšky a ještě opékáme, dokud oříšky nechytí barvu. Zvýšíme výkon na střední až vyšší, přidáme mleté jehněčí, zaprášíme novým kořením, skořicí a restujeme za rozrušování povrchu masa vařečkou, než bude maso opečené. Poté přidáme nahrubo nakrájená omytá rajčata a promícháme. Rendlík sundáme z plotýnky a zamícháme do směsi sirup z granátového jablka, dochutíme solí, cukrem, případně ještě trochou sirupu. Směsí plníme vydlabané cukety a pečeme podložené pečicím papírem v troubě předehřáté na 200 °C, 180 °C v horkovzdušné, zhruba 30 minut, dokud nejsou zlatavé na povrchu.

Mezitím si vyrobíme jogurtový dip. Oloupaný stroužek česneku zbavíme středového klíčku a nastrouháme na jemném struhadle, přidáme do mísy s jogurtem a špetkou soli. Do dipu zamícháme sezamovou pastu tahini a jednu dvě lžíce vody.

Podáváme pokapané jogurtem, posypané semínky granátového jablka a posypané sekanou mátou a petrželkou. Jako příloha se hodí tmavá přírodní rýže, případně pita chleba.

Cukety plněné sušenými rajčaty po italsku

Na cca 4 porce:

  • 4 středně velké cukety
  • 3 čajové lžičky olivového oleje
  • směs salátů na podávání

Náplň:

  • 1 malý stroužek česneku
  • 1 polévková lžíce lístků čerstvého tymiánu
  • 50 g piniových oříšků
  • 50 g sušené kostky z bílého pečiva
  • 6 jarních cibulek
  • 6 sušených rajčat naložených v oleji
  • 25 g parmazánu
  • mořská sůl, čerstvě mletý černý pepř

Omyté cukety překrojíme podélně, dáme na plech vyložený pečicím papírem, lehce potřeme olivovým olejem a pečeme 20 minut v troubě předehřáté na 220 °C, 200 °C v horkovzdušné. Na náplň si smícháme pinie, kostky sušeného bílého pečiva. Jarní cibulky si nasekáme na tenká kolečka, česnek nakrájíme na tenké plátky, sušená rajčata necháme odkapat od oleje a nakrájíme na proužky. Přidáme nahrubo nasekaný tymián, parmazán, promícháme a ochutíme solí a trochou pepře. Směsí naplníme cukety, opepříme na vrch a pečeme ještě 10 až 15 minut, dokud nezezlátne povrch. Podáváme s čerstvým mixem salátů.