Luštěniny patří na talíř co nejčastěji, jsou nutričně bohaté, obsahují velké množství bílkovin, vlákniny a dalších hodnotných živin. Vedle polévek, pomazánek a jiných luštěninových jídel se dají použít i k přípravě moučníku. Dezert připravený z fazolí je krásně vláčný a chuťově příjemný, hlavní ingredienci ve výsledku necítíte ani náznakem. Fazole tak vezmou na milost i ti, kteří se jim jinak důsledně vyhýbají a naopak si pochutnají.

Fazole ve sladké úpravě

Ruku na srdce, kdo z nás zařazuje luštěniny do jídelníčku několikrát týdně? Tato levná a výživná surovina je přitom poklad pro vyvážený jídelníček a zdravý životní styl. Luštěniny jsou z nutričního hlediska velmi ceněné, ve 100 g fazolí v najdete 22 g bílkovin, 60 g hodnotných sacharidů a celých 16 g vlákniny. Tohle všechno možná víte, fazole mohou být vynášené do nebe, ale jejich chuť vám zkrátka není příjemná a nedokážete vymyslet žádný poživatelný pokrm z nich? Sladké jídlo z luštěnin je variantou, která překoná i jejich nejzavilejšího odpůrce. Luštěniny jsou doporučovaným jídlem i při redukčních dietách a v této formě navíc uspokojí i chutě na sladké. Další skvělou výhodou je, že dvojitá porce takové dobroty rozhodně neohrozí vaši dietu, s klidným svědomím si přidejte. Dezerty z fazolí jsou však velmi syté a nejspíš vám bohatě bude stačit jeden kousek.

Dobroty z fazolí

Pro výrobu dezertů se hodí různé druhy fazolí. Semena namočte den předem, propláchněte a uvařte do měkka. Fazole při přípravě zvětší svůj objem dvakrát až třikrát. Ponechte si trochu nálevu ve kterém se vařily, budou se vám lépe mixovat. Použít lze i konzervované fazole v mírně slaném nálevu, ušetříte si práci s vařením a příprava dezertu je pak jen otázkou chvilky. V tomto případě však fazole před mixováním properte, aby nebyly příliš slané. Jako sladidlo do dezertu poslouží nejrůznější sirupy nebo med, případně použijte klasický cukr jak jste zvyklí.

Fazolové brownies bez výčitek

Kdo zná čokoládové brownies ví, že je sice nesmírně dobré, ale plné čokolády a cukru. Jeden hutný kousek této dobroty dokáže podstatně zvednou denní přísun kalorií. Velmi podobný zákusek připravený z fazolí nezklame vaše očekávání a přitom neohrozí štíhlou linii.

  • 400 g uvařených fazolí (1 plechovka konzervovaných)
  • 60 g kakaa
  • 60 g ovesných vloček
  • 50 g medu nebo sirupu (javorový, čekankový, datlový apod.)
  • 30 g oleje (slunečnicový, kokosový, olivový)
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • špetka soli

S pomocí šťouchadla na brambory rozmačkejte fazole s trochou nálevu. Ovesné vločky rozmixujte na jemnou mouku. Všechny ingredience postupně smíchejte a rozmixujte ponorným mixérem do hladka. Pokud bude těsto příliš tuhé, lze přidat trochu vody nebo nálevu ve kterém se vařily fazole. Těsto by mělo mít tužší konzistenci, ale musí stále trochu téct. Nalijte do formy vyložené pečícím papírem a pečte při 170 °C asi 35 minut.

Do základního těsta je možné přidat kousky čokolády, pokrájené ořechy nebo ho ozvláštnit trochou skořice.

Kokosový dortík

Až předložíte tento dortík strávníkům, nechte je hádat z čeho je upečený. Někoho napadne tvaroh, jiný bude možná tipovat šlehačku. Základní surovinou jsou přitom bílé fazole a strouhaný kokos

  • 400 g uvařených bílých fazolí
  • 4 vejce
  • 250 ml kokosového mléka
  • 120 g strouhaného kokosu
  • 40 g vanilkového cukru

Fazole rozmixujte s trochou nálevu do jemné směsi, přidejte kokosové mléko a strouhaný kokos. Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé pěny a smíchejte s fazolovým základem. Nalijte do menšího pekáčku vyloženého pečícím papírem nebo do dortové formy. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 35 až 40 minut. Nechte vychladnout a uležet do druhého dne.

Velmi dobře chutnají také muffiny z kokosově-fazolového těsta. Těstem naplňte formy na muffiny a dobu pečení zkraťte asi na 25 minut.

Banánový koláč

Kousek skvělého banánového koláče poslouží jako rychlá svačina na cesty či do práce. Fazole dodají moučníku vláčnost, banány navíc lahodnou chuť.

  • 400 g uvařených fazolí
  • 3 zralé banány
  • 100 g arašídového nebo kokosového másla
  • 50 g ovesných vloček
  • 50 g medu

Banány a fazole umixujte, nařeďte trochou vody, přidejte arašídové máslo, ovesné vločky a doslaďte podle chuti. Vlijte do dortové formy o průměru 24 cm nebo menšího pekáčku vymazaného, případně vyloženého pečícím papírem a pečte při 180 °C asi 40 minut.