Zapomeňte na bramborovou kaši z pytlíku, kterou známe ze starých školních jídelen a kterou si maximálně bereme s sebou na kempovací dovolenou. Právě u bramborové kaše neplatí to, že je tak skvělá "jako v restauraci". Naopak - nejlepší je ta domácí, ale profesionální šéfkuchaři se mohou o triky s námi podělit. Stačí nám jen šest ingrediencí. "Brkaši" totiž milují nejen děti, ale i většina dospělých!
Michelinský „kuchař století“ Joël Robuchon (1945-2018) zemřel ve svých 73 letech se slovy „Já jsem slavný a všichni ostatní tlustí". Právě tento šéfkuchař povýšil obyčejnou bramborovou kaši na jídlo, které je hodno i králů. Britský šéfkuchař Tom Aikens, který s Robuchonem spolupracoval, vzpomínal, že šéfkuchař svou dokonalou kaši připravoval i dvě hodiny. Nemusíte se však bát, recept je již vyzkoušený, vám stačí pouze následovat postup. (Zdroj: www.theguardian.com)
Michelinský „kuchař století“ Joël Robuchon
Tajné postupy michelinského šéfkuchaře
- Pro úspěšnou bramborovou kaši osolte vodu na vaření, když je ještě studená. Hotové pyré osolte jen maličko.
- Pokud je to možné, místo mixéru použijte mlýnek na maso nebo mačkadlo na brambory.
- Brambory vařte ve slupce a poté je oloupejte.
- Nejprve zamíchejte máslo a poté plnotučné mléko.
Bramborová kaše
Ingredience:
- 1 kg brambor, nejlépe typu C, drhnuté, ale neloupané
- hrubá sůl
- 250g másla, nakrájeného na kostičky a dobře vychlazeného až do použití
- 250ml plnotučného mléka
- sůl a pepř
1. Brambory vložte do kastrolu se 2 litry studené vody a 1 polévkovou lžící hrubé soli. Přiveďte k varu, přikryjte a vařte do měkka, asi 25 minut.
2. Brambory sceďte a oloupejte. Pomelte brambory na mlýnku, nastrouhejte nebo použijte šťouchadlo. Poté znovu zapněte sporák na střední teplotu a brambory opékejte asi 5 minut. Nezapomeňte míchat, aby se vám nepřipálily.
3. Mezitím opláchněte malý hrnec a vylijte přebytečnou vodu, ale neutírejte ho do sucha. Přidejte mléko a přiveďte ho k varu.
4. Teplotu pod bramborami snižte na minimum a po kouscích přidávejte dobře vychlazené máslo a energicky ho míchejte, abyste dosáhli hladkého krémového povrchu. Nalijte velmi horké mléko tenkým proudem, stále na mírném ohni a stále energicky míchejte. Míchejte, dokud se celé mléko nevstřebá. Vypněte oheň a dochuťte solí a pepřem.
Milovníci bramborové kaše mohou tuto lahodnou přílohu konzumovat i samotnou
5. Pro ještě lehčí a jemnější pyré použijte před podáváním jemnější síto, kterým kaši protáhnete. (Zdroj: www.youtube.com)
Bramborová kaše pro alergiky a vegany
Kaše plná másla a mléka asi nepotěší lidi s intolerancí laktózy nebo vegany, kteří se vyhýbají konzumaci živočišných produktů. Proto můžete máslo nahradit 1/4 šálku veganského másla a mléko pěti polévkovými lžícemi kokosového mléka či jiného rostlinného mléka, které je dodávané neslazené. (Zdroj: herbivoreskitchen.com)