Jogurt působí jako moderní svačinka. Jenže zdání klame! Věděli jste, že za tuhle mléčnou dobrotu vděčíme středověkým tureckým pastevcům a také náhodě? Prostě jednoho dne tito kočovníci otevřeli vak, ve kterém uchovávali mléko a zjistili, že se přehřálo a zkvasilo. Ta hmota, která z něj vznikla, měla podivnou kyselkatou chuť. Turci jí začali říkat yogurut – tedy zkvašené mléko. Přestože dnes někteří zlí jazykové tvrdí, že první objevitelé jogurtu byli Řekové, kteří ho jedli s medem, nám to může být popravdě úplně jedno. Důležité je, že jogurt je na světě a my si ho můžeme pořádně užít!


Zdravá pochoutka

Jogurt není žádná mléčná břečka. Může mít tisíce podob a konzistencí. Pro vás by mělo být ale klíčové jeho složení. Většina jogurtů totiž funguje jako vitaminové bomby. Najdete v nich zejména vitaminy B2 a B12 a spoustu minerálů, zejména vápník a hořčík. Důležitou součástí jogurtu jsou i prospěšné bakterie, které velmi pozitivně ovlivňují trávení a střevní mikroflóru. Proto není divu, že spousta výživových poradců doporučuje svým klientům alespoň 1 bílý jogurt denně. Jogurt pomůže i po léčbě antibiotiky a zároveň je i prevencí proti osteoporóze či ztrátě kostní hmoty.

Velká výzva pro vás...

Pokud i vy chcete být zdravější, jezte minimálně jeden jogurt denně. Koupit ho můžete klidně v obchodě, ale daleko lepší je ten domácí. Dobrá zpráva je, že ho zvládnete i bez jogurtovače. Stačí vám pár lžic klasického bílého jogurtu, litr mléka a hned máte 5 porcí (po 200 g) skvělého levného jogurtu. A to už za pokus stojí!


Domácí jogurt

Připravte si:

  • 60 – 80 g bílého jogurtu se živými kulturami (ideální je Choceňský jogurt, Hollandia nebo Olma klasik)
  • 1 litr čerstvého plnotučného mléka


Jak na to:

  • Mléko nalijte do hrnce a vařte tak dlouho, než bude mít teplotu 85 °C.
  • Poté ho rychle odstavte a rychle zchlaďte (pomůže vám, když hrnec ponoříte do lavoru se studenou vodou).
  • Jakmile teplota mléka klesne na 40 - 45 °C, vmíchejte do něj připravený jogurt.
  • Vzniklou směs nalijte do čistých zavařovacích sklenic a pečlivě zavíčkujte.
  • Všechny nádoby pak zabalte do utěrek, vložte do litinového hrnce a nechte zrát 6 – 8 hodin.

Náš tip:

Kvašení mléka urychlíte pomocí tepla. Předehřejte troubu na 70 °C, poté ji vypněte. Do vyhřátého prostoru pak vložte veškerý svůj jogurtový náklad. Nechte ho tam přes noc a ráno se budete moci těšit na výsledek. Hotový jogurt nechte úplně vychladnout a dejte ztuhnout do lednice. Vydrží vám tam bez problémů týden.


Co všechno můžete připravit z domácího jogurtu?


Jogurtová marináda

Stačí když smícháte 300 g domácího jogurtu, 1 prolisovaný stroužek česneku, 3 lžíce koření Tandori Masala, 2 lžíce oleje a 2 lžíce sušené máty. Do směsi naložte drůbeží nebo jehněčí maso. Získá pak při smažení či grilování mnohem jemnější chuť!

Jogurtové nanuky s lesním ovocem

Nakrájejte 150 g lesního ovoce. V míse smíchejte s 300 g domácího jogurtu, 1 lžičkou medu a 1 lžičkou pomerančové šťávy. Na pánvi opražte hrstku mandlí. Jogurtovou směs střídavě s čerstvým ovocem dávkujte do tvořítek. Nakonec nanuky posypte plátky mandlí a nechte zamrazit. Osvěží vás v parném dni!


Jogurtový dip

Smíchejte 1 kelímek domácího jogurtu, 4 stroužky drceného česneku a nasekanou pažitku. Získáte skvělý dip ke grilovanému masu či zelenině.

Zdroje: www.kupi.cz, www.toprecepty.cz, www.albert.cz

Související články