Domácí pivní sýr

500 g tvrdého tvarohu, 200 ml světlého piva, 10 g kmínu, sůl

  • Tvaroh nakrájíme na menší plátky, rozložíme je na talíř a necháme je v teple trochu zklihovatět. Podle chuti je osolíme, posypeme kmínem, pokropíme pivem a necháme aspoň hodinu stát.
  • Poté je napěchujeme do kameninového hrnku, zakryjeme čistou utěrkou, kterou zatížíme pokličkou, a sýr necháme v teplé místnosti uležet asi 4-5 dní. Během zrání sýr každý den pokropíme pivem. Správně uleželý sýr musí být klihovitý a má mít ostrý pach.
  • Před podáváním směs vyklopíme z hrnku, vidličkou rozmačkáme a utřeme. Pak jej urovnáme na dezertní talířky do hromádek. Jako příloha je nejlepší chléb potřený máslem a pivo.

Sýr sice musí zrát v teple, ale pozor, při vyšší teplotě snadno kysne, a proto jej po dozrání co nejdříve spotřebujeme.

Gerhard Schikora, Ostrava-Zábřeh

Hrušky s rokfórem

4 zralé hrušky, 120 g rokfóru, 50 g másla, 100 g žervé, ovoce na ozdobu, půlka citronu, sůl, červený pepř, polníček

Změklé máslo utřeme s jemně nastrouhaným nebo vidličkou rozmačkaným rokfórem, vmícháme žervé, směs podle chuti osolíme a opepříme. Hrušky rozpůlíme, vykrojíme jim středy a potřeme je citronovou šťávou, aby nezhnědly. Krémem z cukrářského sáčku s hladkou hubičkou naplníme vykrojené půlky hrušek, které ozdobíme sezónním ovocem a polníčkem.

Václav Navrátil, Brno

Levandulový sýr s ořechy

70 g vlašských ořechů, 60 g hnědého cukru, 1 vejce, 4 trojúhelníky sýra brie, 4 snítky levandule

Vlašské ořechy nasekáme nahrubo a smícháme s cukrem. Vejce rozšleháme vidličkou, sýr v nich namočíme a pak je obalíme v ořechové směsi. Pečicí papír nastříháme na 4 větší čtverce, na střed každého položíme trojúhelník sýra, na něj dáme snítku levandule a vše zabalíme do papíru. Balíčky grilujeme bez obracení asi 5 minut na rozehřátém grilu.

Jarmila Vlková, Horažďovice

Sýrové lívance

1 a 1/2 hrnku hladké mouky,1 kypřicí prášek do pečiva, 2 špetky soli, 1 a 1/4 hrnku mléka, 3 lžíce rozpuštěného másla, 1 vejce, po 1/2 hrnku strouhaného sýra (čedar) a drobně nakrájené šunky, olej na smažení

Do misky prosejeme mouku a kypřící prášek.

Vejce prošlehaná s mlékem nalijeme s rozpuštěným máslem k mouce a vše důkladně promícháme. Dále do těsta vmícháme šunku, sýr, osolíme je a ještě jednou promícháme. Těsto by mělo být husté. V pánvi pak na oleji z těsta nabíraného naběračkou postupně usmažíme lívance.

Marta Kocourková, Dolní Metelsko

Sýrové tyčinky

250 g másla, 250 g strouhaného sýra, 250 g hladké mouky, 1 vejce, špetka prášku do pečiva

Ze všech surovin vypracujeme těsto a vyválíme z něj placku. Potřeme ji rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a solí, a rozdělíme na tyčinky, které upečeme v horké troubě.

Alena Baumannová, Šlapanice