Dobrý koláč nedělá tlustý dusivý piškot, ale vyvážený poměr surovin, které s sebou ladí a doplňují se. Zkuste recept na koláč jen z tvarohu, ovoce a žmolenkou. Ovoce použijte sezónní dle vlastního výběru a zasypejte jej křupavou žmolenkou, která chuť koláče jen podtrhne!

Křupavá drobenka je základ

Je to pár ingrediencí smíchaných dohromady, ale troufáme si tvrdit, že na povedené drobence nebo žmolence, chcete-li, závisí výsledná chuť moučníku. Na přípravu není nijak těžká, aby však byla skutečně krásně sypká a odvedla na koláči svou práci dobře, je potřeba dodržet správný postup přípravy.

Jak na lahodnou žmolenku, se podívejte na video:

Zdroj: Youtube

Žmolenky se připravují různým způsobem. Můžete experimentovat s cukrem, který je v tomto případě spolu s máslem hlavním nositelem chuti.

Pokud chcete zkusit něco nového, přečtěte si, jak na výrobu žmolenky zde:

a zde:

Lžičkou přímo z mísy

Jakmile vyzkoušíte recept na tento koláč, určitě jej zařadíte mezi stálice svého moučníkového repertoáru. Je svěží, lehký a díky použitým ingrediencím patří mezi zdravější varianty. Jedinou vadou na kráse, kterou koláč má, je způsob konzumace. Pokud se do něj budete chtít pustit, ještě než vychladne, je potřeba jej zdolat výhradně pomocí lžíce. Díky tomu, že je tvoří jen vrstva tvarohu, ovoce a žmolenky, je skvěle variabilní a mohou si jej dobře přizpůsobit i ti, kteří nemohou lepkové potraviny. Vzhledem k tomu, že je v podstatě jedno, jakou mouku do žmolenky použijete, můžete klidně sáhnout i po té bez lepku.

Jak na něj?

Připravte si koláčovou formu o průměru 28 centimetrů. Řádně ji vymažte tukem, ideální je máslo. Vysypejte si zvolenou moukou, strouhankou nebo kokosem. Mezitím předehřejte troubu na 180 stupňů.

Do mísy vyklopte půl kila měkkého tvarohu. Přisypejte cukr s pravou vanilkou, metličkou promíchejte a postupně za stálého míchání přilévejte čtvrt litru mléka, přidejte dvě vejce a 50 gramů moučkového cukru. Tvarohový krém nešlehejte, nechcete do něj vehnat příliš bublin.

Pak připravte drobenku. Použít můžete klasickou ze 150 gramů másla, 150 gramů cukru a 250 gramů mouky, nebo zvolte nějakou méně klasickou dle odkazů výše. Část drobenky rozprostřete na dno formy, zalijte tvarohovou náplní a tu zasypejte připraveným omytým ovocem. Na závěr přijde drobenková vrstva. Koláč pečte 45 až 50 minut. Jakmile je hotovo, pootevřete troubu a koláč v ní nechte zhruba hodinu chladnout. Pokud jej chcete rozkrájet na úhledné trojúhelníčky, počkejte, až zcela vychladne.

Zdroje: www.youtube.com, www.kucharkaprodceru.cz, www.toprecepty.cz