Patříte mezi fanoušky grilování? Tak to pro vás máme skvělý velikonoční TIP! I vánočka totiž může být grilovaná, a ještě k tomu naslano.
Pojďte zkusit na Velikonoce něco jinak. Zkuste doma překvapit a udělat grilovanou velikonoční vánočku. Takzvaná velikonočka je pro milovníky slaných chutí, protože jsou v ní škvarky a uzené maso. Základem je těsto, které můžete připravit ručně, ale i v domácí pekárně.
Potřebné ingredience
- 800 g hladké mouky
- ½ lžíce soli
- 1 vejce
- 10 g sušeného droždí
- 4 dcl mléka
- 10 dkg másla
- 15 dkg škvarků
- 25 dkg uzeného masa
- smažená cibulka
- 1 žloutek
Prosetou hladkou mouku smíchejte se solí, zvolte množství podle slanosti masa. Přisypte sušené droždí a měkké pokrájené uzené máslo. Přidejte celé vejce, zalijte mlékem a můžete takto připravené těsto svěřit pekárně. V tomto případě ještě nepřidávejte škvarky a uzené maso, rozdrtily by se na malé kousky.
Základem je těsto, které můžete připravit ručně, ale i v domácí pekárně.
V případě ručního zpracování již masné výrobky přidejte před samotným hnětením těsta. Poté nechte těsto odpočívat na teplém místě a nechte jej tak hodinu kynout. Těsto by mělo objem zdvojnásobit. Na pomoučněný vál vyndejte nakynuté těsto. Jestli jej dělala pekárna za vás, přidejte do něho škvarky a uzené, které do těsta postupně zapracujte, stejně tak opraženou cibulku.
Jde se plést vánočku z 9 copů
Celkové množství těsta si nejprve rozdělte na 2 poloviny. První z nich rozdělte na stejné 4 díly, z kterých bude základna. Z druhé poloviny odkrojte 1/3 těsta a rozdělte dvě stejné části, budou na horní pletenec. Zbytek těsta oddělte na stejné třetiny, budete z nich plést střední vrstvu.
První vrstva
Začněte základnou a vytvořte si 4 stejně silné válečky, které si před zapletením položte rovnou na pečicí papír. Spojte konce a pak vždy dva sousední prameny spolu přehazujte křížením tak, aby pramen odspoda šel vždy vrchem. Spletené prameny na konci opět spojte a utvořte tlakem hrany dlaně uprostřed mělkou brázdu, kterou potřete rozmíchaným žloutkem.
Škvarky dodají velikonočce šmrnc!
Druhá vrstva
Z dalších tří bochánků vyválejte prameny a udělejte klasický cop. Krajní prameny budete střídavě klást doprostřed mezi zbylé dva. Na konci opět spojíte a opatrně položte na část ze 4 pramenů. Vytvořte stejně mírným tlakem mělkou brázdu, budete tam pokládat poslední díl a potřete opět žloutkem.
Třetí vrstva
Zbylé dva prameny pouze přehazováním zapleťte do dvojitého copanu a vytvořte s ním vrchol celé vánočky a oba konce na každé straně zahněte pod vánočku. Nakonec potřete žloutkem celý povrch upletené vánočky a posypte sušenou cibulkou a jemně i hrubozrnnou solí.
Zahajte sezonu grilování už na Velikonoce a připravte si grilovanou velikonočku se slaninou a škvarky.
Můžete grilovat
Nejlepší je pro tento případ keramicky gril, v kterém si předem rozpalte dřevěné uhlí na 210 °C a na tepelný štít, popřípadě s pizza kamenem, položte připravenou vánočku i s pečicím papírem. Zavřete poklop a podle typu grilu zregulujte teplotu, aby se držela kolem 200 °C. Grilujte zhruba 1 hodinu a krájejte až po vychladnutí.
Zdroje: www.recepty.cz, www.extra.cz, www.jidlo.cz