Raclette brambory

Zaručeně úspěšnou položkou grilovacího menu jsou grilované brambory, doplněné kvalitním zrajícím sýrem, který v závěru před podáváním rozpeče. Záleží jen na vás, zda budete grilovat celé brambory nebo jen silnější plátky. Vždy je ale zvolna předvařte i se slupkou, pak je na sucho opečte a až na konec je doplňte rakletovacím sýrem a nějakou směsí koření, popřípadě bylinkovým pestem. Pokud pak budete na grilu péci syrové brambory, nejprve je pečte zabalené do alobalu a pak je rozbalte a dopečte rozříznuté se sýrem, případně i s česnekem.

Grilbageta

Velmi populární jsou při různých grilovacích setkání malé, žárem rozpečené bagetky, které podélně naříznu a vložím nějakou omáčku, několik lupínků salátu a hlavně na grilu upečený špíz, který v pečivu sevřu a vytáhnu z něho jehlici či špejli. Takto můžete připravit třeba zeleninové bagety doplněné sýrovým dipem, nebo jehlice s klasickým ražniči, tedy kombinace hořčice, pečeného vepřového, slaniny a cibule.

Velmi chutné jsou i bagetky v orientálním stylu, kdy se zeleninou můžete kombinovat mleté maso či tofu nebo sýr haloumi. Naposled jsem v bagetě pekl na roštu směs z cizrny umleté na falafel a doplněné sýrem niva a kousky cukety. V bagetě vše doplnila ještě drobně nasekaná kvašená zelenina ochucená ve stylu kimči, a i když to byly bagetky určené pro vegetariány, byly první snědené.