Usnadněte si život a vyzkoušejte recept na knedlíky nekynuté, tedy bez droždí. Máme pro vás skvělý recept, který zvládne i začátečník za chviličku. Připravíte během mžiku chutnou přílohu, i když třeba spěcháte a na kynutí není čas.
Zdroje: www.vareni.cz, www.toprecepty.cz
Knedlíky s droždím, nebo bez?
V každé rodině se připravují knedlíky, omáčky a další jídla, byť tradičně česká, trochu jinak. Však to znáte. Spor o noky a knedlíčky to dotáhl až do celovečerního filmu Pelíšky. Dohady o tom, jaká je ta jediná správná svíčková, jsou nám také vlastní.
Knedlíky lze připravit i nekynuté, tedy bez použití droždí. V našem případě použijeme prášek do pečení. Jestli nemáte kypřidla rádi, pak existují recepty i na knedlíky bez použití kypřícího prášku, ale vyžadují trochu více práce i umu.
Někdy se jako příloha podávají různé druhy knedlíků.
Houskový knedlík bez droždí je rychlovka
Co budete na houskové knedlíky bez droždí potřebovat?
Nachystejte si velkou a malou misku, vařečku, vidličku, dvě čisté ruce a tyto ingredience:
- 2 hrnky mouky
- 2 na kostky nakrájené starší, ale vláčné rohlíky
- ½ lžičky prášku do pečiva
- špetku soli
- 1 vejce
- 150 ml mléka
Do velké mísy nasypejte suché suroviny a dobře promíchejte. Do menší misky nebo hrnku rozklepněte vejce a přidejte mléko. Vidličkou mléko s vejcem rozšlehejte a přelejte do mísy k suchým ingrediencím. Vypracujte vláčné nelepivé těsto. Pokud se směs dostatečně dobře nepojí, přikápněte trochu mléka.
Knedlík je výborná příloha
Jak vařit houskový knedlík bez droždí?
Vytvarujte jeden větší nebo dva malé knedlíky a vařte je ve vroucí osolené vodě po dobu 15–20 min. Zhruba v půli vaření šišky knedlíku otočte na druhou stranu, aby se provařily stejnoměrně. Pamatujte, že knedlíky ještě zvětší svůj objem, a proto musí být hrnec větší, než se může na první pohled zdát. Po uplynulém čase jeden knedlík vyjměte a překrojte v půli, abyste viděli, zda je dobře uvařený i střed. Případně povařte ještě dvě minuty. Knedlíky krájejte nejlépe nití ihned po vytažení z vody.
Extra tip na závěr:
Máte-li rádi zelené bylinky, můžete přidat do knedlíku petrželku, pažitku nebo najemno nakrájenou nať jarní cibulky.