Zdroje: www.vareni.cz, www.toprecepty.cz
Knedlíky s droždím, nebo bez?
V každé rodině se připravují knedlíky, omáčky a další jídla, byť tradičně česká, trochu jinak. Však to znáte. Spor o noky a knedlíčky to dotáhl až do celovečerního filmu Pelíšky. Dohady o tom, jaká je ta jediná správná svíčková, jsou nám také vlastní.
Knedlíky lze připravit i nekynuté, tedy bez použití droždí. V našem případě použijeme prášek do pečení. Jestli nemáte kypřidla rádi, pak existují recepty i na knedlíky bez použití kypřícího prášku, ale vyžadují trochu více práce i umu.
Houskový knedlík bez droždí je rychlovka
Co budete na houskové knedlíky bez droždí potřebovat?
Nachystejte si velkou a malou misku, vařečku, vidličku, dvě čisté ruce a tyto ingredience:
- 2 hrnky mouky
- 2 na kostky nakrájené starší, ale vláčné rohlíky
- ½ lžičky prášku do pečiva
- špetku soli
- 1 vejce
- 150 ml mléka
Do velké mísy nasypejte suché suroviny a dobře promíchejte. Do menší misky nebo hrnku rozklepněte vejce a přidejte mléko. Vidličkou mléko s vejcem rozšlehejte a přelejte do mísy k suchým ingrediencím. Vypracujte vláčné nelepivé těsto. Pokud se směs dostatečně dobře nepojí, přikápněte trochu mléka.
Jak vařit houskový knedlík bez droždí?
Vytvarujte jeden větší nebo dva malé knedlíky a vařte je ve vroucí osolené vodě po dobu 15–20 min. Zhruba v půli vaření šišky knedlíku otočte na druhou stranu, aby se provařily stejnoměrně. Pamatujte, že knedlíky ještě zvětší svůj objem, a proto musí být hrnec větší, než se může na první pohled zdát. Po uplynulém čase jeden knedlík vyjměte a překrojte v půli, abyste viděli, zda je dobře uvařený i střed. Případně povařte ještě dvě minuty. Knedlíky krájejte nejlépe nití ihned po vytažení z vody.
Extra tip na závěr:
Máte-li rádi zelené bylinky, můžete přidat do knedlíku petrželku, pažitku nebo najemno nakrájenou nať jarní cibulky.