Slepičí vejce se skrývají téměř v každé lednici. Jsou neocenitelná při přípravě mnoha pokrmů i pečených lahůdek. Výborná jsou i jako základ samostatných jídel. Samotné vaření vajíček na hniličko, naměkko i natvrdo bývá někdy oříšek, zabrat dá i příprava vajec na pánvi. Přitom stačí pár osvědčených triků, správná teplota i dobré načasování a jednoduché jídlo z vajec nadchne každého strávníka.

Omeletu zavřete

Nadýchaná omeleta patří mezi oblíbená rychlá jídla, která jsou na stole během pár minut. Do omelety se dají přidat nejrůznější přísady, sýr, bylinky, sušená rajčata i další zelenina. Je však velký rozdíl, jestli připravíte omeletu krémové konzistence, která se bude rozplývat na jazyku, nebo jen vysušenou placku, která sice zasytí, ale žádný kulinářský zážitek nepřinese.

Ingredience:

  • 3 vajíčka
  • olej
  • máslo
  • sůl
  • bylinky, koření dle chuti

Vajíčka rozklepněte do misky s trochou soli a jenom zlehka vidličkou promíchejte. Dejte rozehřát nepřilnavou pánev, postačí nad střední plamen. Na pánev dejte asi lžíci oleje a lžíci másla. Vlijte vajíčka a začněte lehce promíchávat směrem od okraje ke středu pánve. Když je asi polovina vaječné hmoty ztuhlá, přestaňte míchat. Teď je třeba omeletu hlídat, aby se nepřepekla. Plamen stáhněte, aby spodní strana nebyla příliš opečená. Ve chvíli, kdy je omeleta zatuhlá, ale povrch ještě připomíná míchaná vajíčka, ji pomocí obracečky přeložte na půl. Určitě ji neobracejte a nepečte celou plochou z druhé strany, dokonalá omeleta má být venku opečená a uvnitř krémová. Maximálně otočte přeloženou omeletu, ale tekutá vajíčka zůstanou uzavřená uvnitř. Nechte posledních 30 vteřin péct a servírujte.

Míchaná vajíčka se sodovkou

Ani klasické „míchánky“ nejsou tak jednoduchou záležitostí, aby nevyžadovaly trochu kulinářského umu. Opravdu jemná vajíčka krémové konzistence na opečeném toustu či se zeleninovou přílohou budou lahodnou snídaní.

Ingredience:

  • 3 vajíčka
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • 3 lžičky mléka nebo sodovky

Vajíčka rozklepněte do misky, přidejte sůl a trochu pepře a jemně rozmíchejte. Pro ještě lepší výsledek přidejte na každé vajíčko lžičku mléka nebo sodovky. Pánev dejte rozehřát na střední plamen a jemně potřete máslem. Vlijte vaječnou směs a začněte zahřívat na mírném ohni. Prudké pečení určitě není dobrý způsob, míchaná vajíčka chtějí čas a péči. Vajíčka na pánvi stále míchejte, pečte asi minutu a pak stáhněte ze sporáku. Vajíčka už jsou téměř hotová, třešničkou na dortu bude lžíce másla nebo smetany, kterou na závěr vmícháte do vajec.

Volské oko s pokličkou

Sázené vejce, neboli volské oko má mít upečený bílek a měkký, tekutý žloutek. S opečenou slaninou a toustem potěší k snídani, s bramborami a zeleninovým salátem zase zastoupí večeři.

Ingredience:

  • 1 vejce
  • olej
  • sůl

Pánev dejte rozpálit nad střední plamen a potřete olejem. Opatrně do ní rozklepněte vajíčko, nechte bílek roztéct do stran, ale dejte pozor, abyste neporušili žloutek. Osolte, pánev zakryjte pokličkou a opékejte, dokud bílek nebude upečený a křupavý. Pokud nemáte nepřilnavou pánev, nasypte do ní nejdříve pár zrnek hrubozrnné soli. Vajíčko se nepřichytí a půjde snadno sundat.