Zdroj: www.houby-rostou.cz, zena.aktualne.cz, www.receptyonline.cz

Jak je poznáte?

Jednoduše, když do houby říznete nožem, musí projet jako po másle – dužina je měkká, aromatická a šťavnatá. Také záleží na tom, na jakém stromě ho naleznete. Sírovec roste především na listnatých stromech, naopak na jehličnanech ho uvidíte velmi zřídka. Narazit na něj můžete na topolech, vrbách, dubech, ale i na stromech ovocných.

Z akátu raději ne

„Sírovec sbírám již 25 let a z vlastní zkušenosti mohu říct, že nejchutnější plodnice jsou z vrb a topolů. Naopak z akátu a dubu je kvalita plodnic nejhorší.“ svěřuje své zkušenosti Dalibor Marounek (Král houbařů 2014). A já jen doplním, že akát je sám o sobě jedovatý, tak bych ho ani na něm nesbírala. Nedoporučuje se ani dávat dětem, jimž může způsobit zažívací potíže nebo dokonce halucinace.

Sběr není pro hobity

Jestli máte chuť na sírovec vyrazit, vezměte s sebou někoho hodně vysokého, ale nejlépe uděláte, když si vezmete žebřík. Roste převážně vysoko na kmenech, bohužel. Na druhou stranu ho i tak vysoko uvidíte. Plodnice jsou vějířovitého tvaru, široké až 50 cm a pyšní se zářivě žlutou nebo žlutooranžovou barvou. Z jednoho stromu lze sklidit i desítky kilogramů.

Velkou výhodou je fakt, že si ho jen tak nespletete, neboť nejedlý sírovec horský se vyskytuje ve vyšších polohách a na jehličnatých stromech.

A co tedy z něj lze vytvořit v kuchyni?

Většinou se konzumuje jako řízek. Nakrájíme na zhruba centimetrové plátky, povaříme 10-15 minut v masoxu, necháme okapat. Nastupuje klasický trojobal. Nejlepší jsou teplé, studené už nejsou taková hitparáda. Řízek můžete udělat i přírodní.

Vrchol úpravy sírovce vymyslel mykolog Aleš Vít. Houbu povaříme, nakrájíme na kostičky, podusíme na cibulce, zalijeme sladkou smetanou, přidáme lžíci kari a necháme opět povařit. Takto ho lze konzumovat s těstovinami, rýží, pečivem nebo s knedlíkem.

Sírovec nejen v kuchyni…například

  • silný odvar vypomůže u plísně bramborové u brambor a rajčat
  • látky v něm obsažené odpuzují komáry (ve středověku se zapalovaly staré plodnice)
  • přípravky z něj snižují horečku a tiší kašel
  • obsahuje látky, které pozitivně působí na játra

Můžeme si z něj připravit tinkturu, prášek i čaj. Už máte nachystaný žebřík? Tak vyrazte! A po cestě zpět nezapomeňte koupit strouhanku a vejce!