Zdroje: toprecepty.cz, vareni.cz

Houby, kterým se často přezdívá „poklady lesa”, patří mezi ty vůbec nejvděčnější potraviny, s jakými lze v kuchyni pracovat. Jsou chutné, existuje nepřeberné množství variant, jak je zpracovat, a zároveň vůbec nic nestojí. Když si však houbaři z lesa donesou bohatou nadílku, často vyvstává otázka, co s houbami vlastně udělat, aby žádné nepřišly nazmar. Aby houby vydržely několik měsíců, je dobré je usušit či konzervovat. Nejlépe ale pochopitelně chutnají právě ty čerstvé. A právě ty můžete využít pro přípravu vynikající hovězí roštěné na houbách a jako přílohu zvolit třeba oblíbené grilované brambory.

Houby a jejich vliv na zdraví

Konzumace hub má pro lidský organismus hned několik příznivých účinků. Jsou plné vitamínů, minerálních látek i antioxidantů. Nezřídka kdy bývají označovány za maso chudých, neboť se v nich nachází i nezanedbatelné množství bílkovin. Posilují imunitu a díky obsahu mědi a draslíku jejich konzumace podporuje tvorbu červených krvinek a přispívá činnosti svalů, nervové soustavy a činnosti srdce. Jde zkrátka o superpotravinu, která je v lesích k nalezení úplně zdarma.

Hovězí roštěná na houbách

Houby sice dokáží maso nahradit, ale v kombinaci s živočišnou bílkovinou jejich chuť o to více vynikne. A právě nejlépe si rozumí s masem hovězím. S hovězí roštěnou na houbách se mnozí již zcela jistě někdy setkali, při její přípravě ovšem spousta lidí tak trochu tápe. Recept je to přitom nesmírně snadný a při dodržení správného postupu lze vykouzlit naprostou pochoutku. Když pak jako přílohu zvolíte grilované brambory, vykouzlíte nejen nedělní oběd, který zajisté potěší všechny strávníky.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 4 plátky hovězí roštěné
  • 1 středně velkou cibuli
  • 2 plné hrsti čerstvých hub (nejlépe hříbků)
  • 1 lžičku kmínu
  • 1/2 lžičky sušeného mletého zázvoru
  • 1 litr vody či vývaru (nejlépe hovězího)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • mouku na zahuštění
  • sůl
  • pepř

Na grilované brambory:

  • 8 brambor
  • 8 stroužků česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • majoránku
  • sůl
  • pepř

Postup:

Při nákupu roštěné vcelku ji naporcujeme na tenčí plátky, pokud ji máte nakrájenou od řezníka, jste v menší výhodě. Jednotlivé plátky jemně naklepeme prsty, okořeníme kmínem, zázvorem, solí a pepřem a na chvíli vložíme do lednice odpočívat. Mezitím si ve větším hrnci rozehřejeme olivový olej a na něm necháme zpěnit cibuli, kterou jsme si najemno pokrájeli. Následně přidáme maso a necháme ho z každé strany krátce osmažit, aby se zatáhlo a nepouštělo šťávu.

Pokrájíme si houby a přidáme je k masu. Vše zalijeme litrem horké vody či vývaru a necháme částečně přiklopený hrnec na nižším plameni minimálně 45 minut vařit, aby mělo maso dostatek času na to, aby krásně změklo. Po předepsaném čase maso zkontrolujeme a je-li měkké, zahustíme směs trochou mouky a necháme ještě asi 10 minut provařit.

Během toho, co se maso dusí, si připravíme grilované brambory. Brambory si nakrájíme na plátky či na osminky a vložíme je do dostatečně velkého pekáčku. Přidáme k nim olivový olej, prolisovaný česnek, majoránku podle chuti, sůl a pepř. Pokud nepatříte mezi milovníky česneku, je možné jej zcela vynechat. Brambory se všemi dalšími surovinami řádně promícháme a pekáček vložíme do trouby vyhřáté na 190 stupňů zhruba na 50 minut. Před jejich vytažením z trouby ještě zkontrolujeme, zda nejsou tvrdé, a případně můžeme rovnou podávat. Dobrou chuť!