Zdroje: www.kucharidodomu.cz, fresh.iprima.cz

Tenoučké palačinky bez připalování

Nic těžkého na tom není. Přesto se nám čas od času povede palačinky připálit a potrhat. Nejhorší je, že to platí především pro ty první na pánvi upečené.

S přípravou palačinek vám poradí Kubíček ve svém videoreceptu. K jeho příspěvku není co dodat, přesně takhle to funguje:

Zdroj: Youtube

Těsto nechejte uležet a rozpalte pánvičku

K videorecpetu Kubíčka stačí jen doplnit, že začínáme přípravou těsta. To se nechá odležet alespoň 30 minut v lednici, pánev rozpálíme až před samotným pečením.

Na přípravu rozhodně nemusíte mít speciální mělké palačinkové pánve. S trochou šikovnosti to zvládnete na jakémkoli povrchu, ale musí být ideálně rovný, suchý a dobře rozehřátý. Až budete mít přípravu v malíčku, klidně můžete pracovat s více pánvičkami a na maximální výkon sporáku.

Někdy se stane, že je nutné pánvičku těsně před smažením ještě rychle umýt. V tom případě je vhodné pánvičku nejen rozehřát a veškerou vodu nechat odpařit, ale pak ji na chvíli dát mimo plotýnku vychladnout a znova zahřát. Takto se nikdy palačinky nepřichytnou, i když je to pánev nerezová bez povrchových úprav. Jiná rada doporučuje potřít dno pánve rozpůlenou bramborou.

Čím se vyzbrojit na smažení palačinek?

Oleje je nutné jen minimum. Pokud nemáte olejový rozstřikovač, pak úplně postačí dát si do hrnečku trošku oleje a mašlovačkou pánev potřít. Francouzi používají před smažením každé jedné palačinky kousek másla. Na špičku nože napíchnou kostečku dva krát dva centimetry a dno pánve jím projedou před nalitím těsta.

Vyzbrojte se také dobrou obracečkou a naběračkou, kterou budete odměřovat těsto.

Pokud přidáte do těsta trochu cukru, vůbec nic strašného se nestane. První nepovedená palačinka, která se připálí a trhá, není problém cukru, ale nedostatečné suchosti pánvičky a jejího rozpálení.

Dejte si ale pozor, pokud zaměníte některé ingredience. Ti, kteří často experimentují, vědí, že do palačinkového těsta můžete přidat třeba smetanu nebo jogurt, když nemáte po ruce mléko. Palačinky jsou pak ale nesmírně křehké a trhavé. V případě, že používáte jogurt, udělejte palačinky menší a spíš silnější - jako lívance. Budou skvělé a chutné, ale tenoučké palačinky z takového těsta vykouzlíte jen s velikou námahou.

Související články