Krupicová kaše jako královský pokrm

Krupicová kaše je poměrně prostý pokrm. Vaří se z té nejjemnější (dehydrované) pšeničné krupice, která se na světě pěstuje už dlouhých 10 000 let. A že nejde jen o obyčejnou „kejdu“ s posypem, dokládá i fakt, že krupičná kaše byla jedním z pokrmů na svatbě českého krále Jana Lucemburského s krásnou Eliškou Přemyslovnou.

Říkáte si, proč? Vždyť je daleko více nápaditějších a sytějších jídel. Ale v případě českého královského páru měla své opodstatnění. Říkalo se totiž, že manželé by měli jíst krupičnou kaši, aby měli tolik dětí, jako je zrnek v kaši. Přestože sňatek v případě Jana a Elišky byl „z rozumu“, krupička jim nadělila sedm dětí. Čtyři dcery a tři syny. Nejstarší ze synů, Václav (Karel IV.) se stal později římským císařem a českým králem.

Dětí jako smetí

Kdyby tak krupička fungovala takhle dobře i dnes! To by se výrobci dětské krupičky koupali ve zlatě. Ale kdepak, na přírodu je krupička krátká. Nicméně i dnes se krupicová kaše vaří ve spoustě českých domácností. Existuje hned v několika variantách – nasladko (s kakaovým nebo skořicovým posypem), ale i naslano (se strouhaným sýrem nebo smaženou cibulkou).

Kdybyste zabrousili do Švýcarska, tam vaří krupicovou kaši zase trochu jinak. Nechávají ji ztuhnout v lednici, pak ji nakrájí na čtverce, obalí v rozšlehaném vejci a osmaží na oleji. A nakonec ji navrství na talíře, posypou skořicovým cukrem a jde se mlsat.

Pozor na hrudky

Přestože se krupicová kaše tváří jako jednoduchý pokrm, má své vady na kráse. Jde především o hrudky, které vzniknou nedostatečným rozmícháním. Jak se tedy můžete těchto nepříjemností vyvarovat? Podle zkušených babiček, které krupicovou kaši vařívaly svým dětem i vnoučatům se můžete těchto chyb vyvarovat správnou přípravou.

Extra tip

Jakmile začne krupicová kaše houstnout, vmíchejte do ní 2 žloutky a tuhý sníh ze 2 bílků. Bude pak nadýchanější!

Dobře všechno odměřte

Jak připravit lahodnou krupicovou kaši, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Základem chutné krupicové kaše je vyvážený poměr ingrediencí. Pokud budete vařit krupicovou kaši pro čtyři lidi, vystačíte si s 1 litrem mléka a 8 zarovnanými lžícemi krupičky (což odpovídá asi 80 g krupice). Podle toho, jestli chcete mít kaši řidší nebo hustší buďto krupici přidejte nebo uberte. Pokud chcete mít opravdu velmi lahodnou krupicovou kaši, zkuste obilninu hodinu před použitím namočit do trošky studeného mléka. Ještě lepšího výsledku docílíte, když necháte krupičku v mléce máčet celou noc v lednici.

Už máte namočeno?

Přidejte do krupičky zbývající část mléka, trochu soli a přiveďte ji k varu. Míchejte ji do té doby, než směs začne probublávat. Pak dejte kaši ještě pět minut a poté ji odstavte. Aby byla jemnější, můžete ji promíchat se špetkou másla. A pak už můžete servírovat! Buďto tradičně nebo můžete zkusit méně známé varianty a posypky. Třeba čokoládu a kokosem, s karamelizovanými jablky se skořicí nebo s banány, arašídovým máslem a ořechy.

Dobrou chuť!

Zdroje: youtube.com, www.novinky.cz, www.blesk.cz, www.toprecepty.cz

Související články