Kynutý knedlík
Zdroj: Shutterstock

Jak dělaly kynuté knedlíky naše babičky: Poctivý recept a nesrazí se

V české kuchyni mají své čestné místo nejrůznější omáčky, které si snad nikdo neumí představit bez dobrého kynutého knedlíku. S jeho přípravou má ale poměrně dost lidí stále problém. A vlastně se není čemu divit. Kynutá těsta v mnoha lidech vzbuzují obavy, neboť je známo, že jejich výroba není vždy úplně jednoduchá. Když se ale budete držet osvědčených rad našich babiček, dokonalý kynutý knedlík zvládnete levou zadní. 

Zdroje: toprecepty.cz, apetitonline.cz, kucharkaprodceru.cz

K omáčkám i k pečenému masu se často jako příloha podává knedlík. Ať už bramborový, karlovarský, houskový anebo kynutý. Právě poslední zmíněný se těší dost možná největší oblibě, neboť se dokonale hodí k obrovské škále pokrmů a díky méně výrazné chuti nechá naplno vyniknout chuť omáčky či masa. 

Spousta lidí se nechce zdržovat jeho domácí přípravou nebo jej zkrátka neumí připravit, a tak si mnozí často kupují kynutý knedlík v supermarketu již hotový. Nevědomky se však přitom připravují o plnohodnotný chuťový zážitek z celého pokrmu, neboť knedlík z obchodu nikdy nebude tak lahodný jako ten, který si vyrobíte sami doma. Když navíc zvolíte recept, podle kterého kynutý knedlík připravovaly už naše babičky, rozhodně nešlápnete vedle. 

Těsto na kynutý knedlík

Příprava těsta na kynutý knedlík je neuvěřitelně jednoduchá a při dodržení správného postupu ji zvládne skvěle i ten méně zkušený kuchař. 

Budeme potřebovat:

1 kilogram hrubé mouky

500 mililitrů mléka

1 celou kostku droždí

1 vejce

1 lžičku soli

1 lžičku cukru

Houskový knedlík je na přípravu náročnější Kynutý knedlík zvládne každý. Není třeba mít z jeho přípravy strach.  Zdroj: Hans Geel / Shutterstock.com

Postup: 

V první řadě si připravíme kvásek. Ohřejeme si zhruba 150 mililitrů mléka tak, aby bylo vlažné. Nikoliv horké. Poté do něj rozdrobíme droždí a vmícháme jednu lžičku cukru. Mléko přikryjeme utěrkou a položíme na teplé místo asi na 20 minut, aby vzešel kvásek. 

Následně si do větší mísy nasypeme všechnu mouku, kterou promícháme s celou lžičkou soli. Přilijeme zbytek mléka, které jsme rovněž lehce ohřáli, vejce a připravený kvásek. Všechno dobře vyhněteme v hladké těsto, mísu přikryjeme a necháme těsto na teplém místě asi 40 minut kynout. Nakonec z něj na hrubou moukou posypaném válu vytvoříme asi 3 až 4 šišky knedlíků, pod utěrkou je ještě necháme asi 10 minut dokynout a můžeme se pustit do vaření. 

Kynutý knedlík na páře

Vůbec nejvhodnějším způsobem vaření knedlíků je jejich vaření na páře. Stačí k tomu hrnec, napařováček, trocha vody a poklice. Do hrnce nalijte vodu tak, aby její hladina byla asi 2 centimetry ode dna. Vložte napařováček a přiveďte vodu k varu. Až se tak stane, napařováček vyložte čistou utěrkou nebo látkovým kapesníkem a položte do něj dva knedlíky s dostatečným rozestupem, aby se během vaření neslepily. Hrnec přiklopte a knedlíky vařte zhruba 30 minut. 

Pára v hrnci Knedlíky je lepší vařit v páře. Po uvaření ve vodě mají totiž lehce oslizlý povrch.  Zdroj: Shutterstock

Pokud doma nemáte napařováček, můžete pochopitelně knedlíky uvařit i v dostatečném množství osolené vroucí vody. Ve vodě knedlíkům většinou stačí asi 20 minut. Po deseti minutách vaření je žádoucí knedlíky otočit, aby byly dobře uvařené z obou stran. 

Kynutý knedlík z hladké mouky

Kynuté knedlíky je nevhodnější připravovat z hrubé mouky. V některých receptech lze narazit i moukou polohrubou, s tou ovšem nikdy nedosáhnete těch nejlepších výsledků. U kynutého knedlíku je nejdůležitější jeho nadýchanost, kterou tvoří malé póry, jež se v něm během vaření zrodí. Právě za pórovitost je zodpovědná hrubá mouka. Knedlíky můžete ale připravit z jakékoliv mouky, klidně tedy i z hladké, myslete však na to, že nebudou tak měkké a lehké jako knedlíky z mouky hrubé.

Akční letáky