Zdroje: YouTube.com, vareni.cz

Najít recept na dobrý moučník, který je rychle hotový a zároveň vás jeho příprava finančně nezruinuje, může být leckdy poměrně tvrdým oříškem. V současné době jsou velmi populární hlavně nejrůznější cheesecaky, tiramisu anebo ovocné koláče. Jenže s nimi je zaprvé poměrně dost práce a zadruhé se při jejich přípravě používají ne úplně levné suroviny. Vsaďte proto na naprosto klasické ingredience, které máte navíc možná doma, a upečte si geniální dvoubarevnou buchtu.

Dvoubarevný kakaový koláč s tvarohem

Dvoubarevný koláč se připravuje z litého kakaového těsta a také sladkého tvarohu. S jeho přípravou nestrávíte více jak 5 minut a výsledek si okamžitě zamilujete. Ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je krása. Navíc jde o hrnkový recept, takže budete osvobozeni od nejrůznějšího vážení.

Detailní postup najdete ve videu:

Zdroj: Youtube

Kakaové těsto

Do mísy vyklepněte 2 celá vejce a přisypte k nim 1 hrnek krupicového cukru. Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny, pak nim přidejte 2 lžíce hořkého kakaa, 2 hrnky hladké mouky, 1 sáček prášku do pečiva, 1 a 1/4 hrnku mléka a 3/4 hrnku stolního oleje. Všechno společně šlehejte zhruba další 2 minuty, aby se všechny komponenty dobře propojily.

Tvarohová náplň

Kakaové těsto dejte na chvilku stranou a připravte si tvarohovou náplň. V čisté míse smíchejte 500 gramů měkkého plnotučného tvarohu, 1 sáček vanilkového cukru, 1 hrnek krupicového cukru, 2 vejce, 1 hrnek mléka a 1 sáček vanilkového pudinkového prášku.

Dokončení buchty

Nakonec si připravte plech na pečení o rozměrech 40x20 centimetrů. Plech vymažte máslem a vysypte moukou, případně jej můžete jen vystlat pečicím papírem. Do plechu nalijte 3/4 připraveného kakaového těsta a na něj nalijte celou tvarohovou směs. A na tvaroh pak ledabyle nalijte zbytek kakaového těsta, aby vznikl úhledný vzor.

Pak už jen vložte buchtu do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečte zhruba 30 až 40 minut. V případě nejistoty otestujte stav propečení zapíchnutím čisté špejle. Je-li po vytažení čistá, je hotovo. Buchtu nechte po upečení vychladnout a můžete krájet.

S čím servírovat tuto buchtu


Dvoubarevná tvarohová buchta je lahodným dezertem, který můžete servírovat několika způsoby, aby zaujal jak okem, tak chuťovými buňkami. Jednou možností je podávat ji na talíři s jemným posypem moučkového cukru na povrchu, což dodá dezertu eleganci. Další variantou je přidat na horní část tvarohové buchty čerstvé ovoce, jako jsou jahody nebo maliny, což nejen zlepší vzhled, ale také přidá čerstvou a osvěžující chuť. Můžete také zvážit přidání špetky skořice nebo kakaa na vrchol buchty pro dodatečnou chuťovou dimenzi. K buchtě můžete podávat šlehačku nebo kopeček vanilkové zmrzliny, což bude skvělým doplňkem k jejímu krémovému tvarohovému jádru.