Avokádový krém

Potřebujete:

1 avokádo, 1 šalotku, 1 stroužek česneku, šťávu z půlky citronu, 2 lžíce koriandru,1 lžíce olivového oleje, sůl a pepř.

K dužině z avokáda přidejte najemno nasekanou šalotku, prolisovaný česnek, nasekaný koriandr, olej a citronovou šťávu a promíchejte, osolte a opepřete. Pokud chcete krém nanášet cukrářským sáčkem, všechny suroviny raději rozmixujte dohladka. Pokud chcete víc jednohubek, jedno avokádo nestačí, takže vynásobte i další ingredience podle počtu plodů.

Krémový sýr s křenem

Koupený jemný krémový křen vám ušetří práci, nemusíte se s ním strouhat.

Potřebujete:

150 g krémového sýra, 1 lžičku krémového křenu, 1 až 2 lžíce smetany ke šlehání, sůl a pepř.

Sýr s křenem prošlehejte metličkou do hladka. Osolte, opepřete a podle potřeby nařeďte smetanou.

Šlehaná feta s koprem

Tohle připomíná řecké prázdniny: sýr z ovčího a kozího mléka si svůj charakter ponechá i jako součást jednohubky.

Potřebujete:

150 g fety, 60 g krémového sýra, 60 ml olivového oleje, 1 stroužek česneku, šťávu a kůru z půlky citronu, sůl a pepř, čerstvý kopr.

Do nádoby vhodné na mixování rozdrobte fetu, přidejte krémový sýr, olej, prolisovaný česnek, citronovou šťávu a kůru a kopr a rozmixujte dohladka. Ochutnejte, dolaďte citronem, podle chuti opepřete a případně i osolte (feta ale bývá sama o sobě slaná dost).

Kurkumová majonéza s parmazánem

Na jednohubkách ji každý pozná podle barvy i podle chuti.

Potřebujete:

4 lžíce majonézy, půl lžičky mleté kurkumy, šťávu z půlky citronu, 3 lžíce najemno nastrouhaného parmazánu a pepř.

Smíchejte majonézu, kurkumu a parmazán a dolaďte citronovou šťávou a pepřem (můžete i přisolit, ale nebývá to třeba, sýr je slaný sám o sobě).

Co dát nahoru?

  • Tuňáka v sezamové krustě: Potřebujete 250 g čerstvého tuňáka, 2 lžíce olivového oleje plus trocha na potření, bílý a černý sezam na obalení, sůl. Steak z tuňáka z obou stran osolte, potřete ho olivovým olejem a obalte v sezamu. Pak v pánvi rozpalte olej a tuňáka opečte, stačí mu minuta z každé strany, uvnitř musí zůstat syrový. Nakonec ho nakrájejte na tenké plátky .
  • Křepelčí volská oka: Opečte je normálně na pánvi a před podáváním střed vejce vykrojte kulatým vykrajovátkem tak, aby obsahoval žloutek a část bílku a velikostí odpovídal připraveným základům. Ještě ho lehce osolte a opepřete.
  • Polosušená cherry rajčata: Spojují v sobě šťavnatost rajčátek čerstvých s pikantností těch sušených, a navíc se dělají úplně lehce. Rajčata rozpulte a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem řeznou stranou nahoru. Každé posypte špetkou oregana, osolte a zakápněte olivovým olejem. Pečte je v troubě předehřáté na 150 °C asi dvě hodiny. Rajčátka by se měla trochu prosušit, uvnitř by ale měla zůstat vláčná.

Nic nezkazí ani rostbeef, šunka od kosti či prosciutto, vyzrálý sýr, mozzarella nebo uzený losos. Zkuste li ososový kaviár, chilli vločky, nastrouhaný parmazán, klíčky nebo narostlejší výhonky bylinek, kterým se říká microgreens. Hodí se i na tenké nudličky nakrájená zelenina či třeba tenoučký plátek okurky zatočený do rolky.

Další ověřené recepty najdete v časopise Kreativ.

Zdroj: Časopis Kreativ