Nákyp musí být nadýchaný

Rýžový nákyp rozhodně nemusí být hutný a suchý, ani s příchutí připáleného mléka. Udělejte si nákyp lehoučký a nadýchaný. Povíme vám, v čem spočívá fígl, a pokud bojujete i s mléčnou kaší, i na to je jednoduchý zlepšovák.

Jak udělat nadýchaný nákyp?

Kouzlo nadýchaného rýžového nákypu je především ve vyšlehání žloutků s cukrem a máslem do žlutobílé pěny. Samozřejmě i vyšlehání bílků do pevného sněhu hraje svoji významnou roli. Není to nic náročného a práci zastane jakýkoli jednoduchý mixér s metličkou ke šlehání. Až budete bílky do rýže zapracovávat, nerozbijte pěnu, ale pěkně ji jakoby balte do rýžové směsi.

Nadýchaný nákyp bez pachutě připáleného mléka

Zajímá vás ještě trik, jak se vyhnout připálené mléčné kaši? Rýžový nákyp se tradičně připravuje z rýže uvařené v mléce. Mléčná rýže sice není náročná na přípravu, ale chce neustálou kontrolu a míchání. Mléko se samozřejmě rádo připaluje a pachuť se pak stane nedílnou součástí celého pokrmu. Sebevíc nadýchaný nákyp s příchutí připáleného mléka prostě nikomu nechutná. I když to není „správný“ a původní postup, prostě rýži uvařte obvyklým způsobem ve vodě, slijte vodu a zalijte ji horkou smetanou. Přikryjte pokličkou a nechejte ještě změknout dalších 10 minut. Ve výsledku to skoro nepoznáte, zato mléko se vám rozhodně nemá jak připálit.

Nadýchaný rýžový nákyp

Co budete na klasický rýžový nákyp potřebovat?

  • 1 hrnek rýže
  • 2-3 hrnky mléka (1 smetanu, pokud ji chcete vmíchat už do uvařené rýže)
  • špetku soli
  • 3 vejce
  • 5 lžic moučkového cukru a balíček vanilkového cukru
  • 100 g másla
  • tuk na vymazání formy
  • 500 g konzervovaného ovoce i se šťávou

Jak uvařit lahodný rýžový nákyp?

Rýži uvařte doměkka v mléce se špetkou soli. Vyšlehejte do tuha bílky. Metlička nesmí být ani trochu mastná. Pak můžete v klidu vyšlehat žloutky s cukrem a máslem.

Předehřejte troubu na 180 stupňů a tukem vymastěte pekáček nebo zapékací misku. Do vychladlé rýže zamíchejte žloutkovou pěnu a pak jemně a opatrně vmíchejte i zhruba dvě třetiny sněhu z bílků. Polovinu směsi rozetřete rovnoměrně na dno pekáčku a rozmístěte polovinu okapaného ovoce. Přikryjte zbytkem rýžové směsi, druhou část ovoce položte navrch a nakonec rozetřete vrstvu zbylého bílkového sněhu.

V troubě pečte na 180 °C zhruba 30 minut nebo do zezlátnutí.

Mezi tím svařte šťávu z kompotovaného ovoce na hustý sirup, aby bylo čím upečený rýžový nákyp dochutit a dozdobit.

Zdroje: www.vareni.cz, www.ceskatelevize.cz