Tento meruňkový piškotník je však svou chutí něco více než jen letní dezert, jsou to dokonale sladěné chutě všech ingrediencí a výsledek je hotová delikatesa. A není divu, vytvořil ho kuchař, který získal michelinskou hvězdu. Recept má od své maminky a během dlouhých let ho vylepšil natolik, že jakmile ho jednou ochutnáte, už nebudete chtít jiný.
Zralé meruňky
Součástí receptu jsou podlouhlé cukrářské piškoty, které se do nepečených dezertů s oblibou používají. Pokud máte možnost zakoupit čerstvé od cukráře, rozhodně to udělejte, piškotník bude ještě o něco chutnější. Důležité jsou i meruňky, používejte ideálně zralé a šťavnaté. Dezert je dozdobený karamelizovanými vlašskými ořechy, tuto vrstvu však můžete vynechat a dopřát si odlehčenější variantu a navíc ho můžete připravit jako trifle - pohár. Stačí místo zapékací mísy použít velkou sklenici a postupovat dle receptu. Namísto ořechů můžete trifle ozdobit třeba borůvkami.
Piškotník s meruňkami
Suroviny:
- 2000 g meruněk
- 1000 g krupicového cukru
Na krém:
- 12 plátků želatiny
- 500 g mascarpone
- 500 g jemného plnotučného tvarohu
- 250 g moučkového cukru
- 250 ml smetany ke šlehání (33% tuku)
- 2 sáčky cukrářských piškotů
Na dozdobení:
- 100 g vlašských ořechů
- 50 g cukru
Postup:
- Meruňky rozkrojte na poloviny a vypeckujte.
- Do 1000 ml vody nasypejte 1000 g cukru a nechte svařit, až se cukr rozpustí.
- Jakmile se vzniklý sirup začne vařit, vložte do něho meruňky a krátce je povařte, aby byly měkké, ne však rozvařené, a dala se z nich snadno stáhnout slupka.
- V misce se studenou vodou nechte nabobtnat želatinu. V jiné míse vyšlehejte mascarpone s tvarohem, přidejte nabobtnalou želatinu, kterou jste předtím rozehřáli v troše smetany. Přišlehejte cukr, smetanu a vyšlehejte hladký krém.
- Dno a boky zapékací mísy vyložte cukrářskými piškoty namočenými v sirupu po povařených meruňkách. Potřete vrstvou krému, poté dejte vrstvu oloupaných meruněk, krém, zase meruňky a zakončete vrstvou krému.
- Vlašské ořechy nasekejte a na pánvi je smíchejte a zahřívejte s krupicovým cukrem.
- Jakmile začne cukr karamelizovat, vysypte ořechy na prkénko a nechte zchladnout.
- Poté je nasekejte a posypte jimi hotový dezert.
- Dejte zchladit do lednice do druhého dne a podávejte.