Tento meruňkový piškotník je však svou chutí něco více než jen letní dezert, jsou to dokonale sladěné chutě všech ingrediencí a výsledek je hotová delikatesa. A není divu, vytvořil ho kuchař, který získal michelinskou hvězdu. Recept má od své maminky a během dlouhých let ho vylepšil natolik, že jakmile ho jednou ochutnáte, už nebudete chtít jiný.

Zralé meruňky

Součástí receptu jsou podlouhlé cukrářské piškoty, které se do nepečených dezertů s oblibou používají. Pokud máte možnost zakoupit čerstvé od cukráře, rozhodně to udělejte, piškotník bude ještě o něco chutnější. Důležité jsou i meruňky, používejte ideálně zralé a šťavnaté. Dezert je dozdobený karamelizovanými vlašskými ořechy, tuto vrstvu však můžete vynechat a dopřát si odlehčenější variantu a navíc ho můžete připravit jako trifle - pohár. Stačí místo zapékací mísy použít velkou sklenici a postupovat dle receptu. Namísto ořechů můžete trifle ozdobit třeba borůvkami.

Piškotník s meruňkami

Suroviny:

  • 2000 g meruněk
  • 1000 g krupicového cukru

Na krém:

  • 12 plátků želatiny
  • 500 g mascarpone
  • 500 g jemného plnotučného tvarohu
  • 250 g moučkového cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání (33% tuku)
  • 2 sáčky cukrářských piškotů

Na dozdobení:

  • 100 g vlašských ořechů
  • 50 g cukru

Postup:

  • Meruňky rozkrojte na poloviny a vypeckujte.
  • Do 1000 ml vody nasypejte 1000 g cukru a nechte svařit, až se cukr rozpustí.
  • Jakmile se vzniklý sirup začne vařit, vložte do něho meruňky a krátce je povařte, aby byly měkké, ne však rozvařené, a dala se z nich snadno stáhnout slupka.
  • V misce se studenou vodou nechte nabobtnat želatinu. V jiné míse vyšlehejte mascarpone s tvarohem, přidejte nabobtnalou želatinu, kterou jste předtím rozehřáli v troše smetany. Přišlehejte cukr, smetanu a vyšlehejte hladký krém.
  • Dno a boky zapékací mísy vyložte cukrářskými piškoty namočenými v sirupu po povařených meruňkách. Potřete vrstvou krému, poté dejte vrstvu oloupaných meruněk, krém, zase meruňky a zakončete vrstvou krému.
  • Vlašské ořechy nasekejte a na pánvi je smíchejte a zahřívejte s krupicovým cukrem.
  • Jakmile začne cukr karamelizovat, vysypte ořechy na prkénko a nechte zchladnout.
  • Poté je nasekejte a posypte jimi hotový dezert.
  • Dejte zchladit do lednice do druhého dne a podávejte.

Související články

Zdroje: rozhlas.cz, Un petit Oiseau dans la Cuisine