Šuhajda patří mezi sváteční slovenský nepečený zákusek v papírovém košíčku. Pyšní se šťavnatou náplní mezi křupavou čokoládou. Povrch „koláčiku" můžete ozdobit ořechy, lentilkami, sušeným ovocem nebo cukrářskými barevnými posypy.

Čokoládový základ

Původní recept na čokoládové košíčky obsahoval zejména tři ingredience. Ceru (ztužený tuk), kakao a moučkový cukr. Dnes však obchody nabízejí kvalitnější a zdravější přísady. Intenzivní čokoládová chuť může totiž šuhajdy posunout na úroveň lahodných pralinek.

Křupavá čokoláda

Na čokoládovou polevu budete potřebovat 400 g čokolády na vaření a 120 g ztuženého rostlinného tuku nebo másla. Čokoládu nejdříve nalámejte na menší kousky a vložte ji do nerezové nebo skleněné misky. Tu položte na hrnec, v němž se vaří voda. Nad párou se začne čokoláda rozpouštět. Přidejte tuk a vše dokonale promíchejte.

Šuhajdy a náplně

Šuhajdy by bez nádivky by nebyly tím pravým vánočním cukrovím. Tradičně se košíčky plnily ořechovou náplní. Ukážeme vám ale také další alternativy, pro ty, kteří jsou alergičtí na ořechy nebo chtějí zkusit něco nového.

Ořechová náplň

Na ořechovou nádivku si připravte 150 g mletých ořechů, 200 g cukru krystal, 100 ml mléka, 100 g másla a rum podle chuti. Pomleté ​​ořechy, krystalový cukr a mléko smíchejte v hrnci a nechte přejít varem. Poté směs odstavte a přimíchejte do ní máslo. Hmota by se měla dokonale spojit. Po vychladnutí přidejte trochu rumu.

Související články

Slaný karamel

Kdo by nemiloval sladko-slanou kombinaci chutí. Tyto čokoládové košíčky zmizí určitě jako první. Na slaný karamel budete potřebovat 200 g cukru krystal, 90 g nakrájeného másla, 110 ml smetany na šlehání a 3/4 lžičky soli. Cukr nasypejte do hrnce a za stálého míchání ho zahřívejte tak dlouho, dokud nebude téměř roztopený. Poté ztlumte plamen a přidejte k němu máslo. Míchejte a dávejte pozor, abyste se nepopálili. Bude bublat. Když se máslo rozpustí, nalijte ke směsi horkou smetanu. Míchejte tak dlouho, dokud se karamel nebude vařit cca 2 minuty. Čím déle se bude vřít, tím bude hustější. Poté hrnec odstavte a přidejte sůl. Náplň nechte vychladnout.

Šuhajdy alá kinder čokoláda

Tyto šuhajdy ocení především děti. Pokud nemají rády horkou čokoládu, základ vytvořte z 200 g hořké a 200 g mléčné čokolády. Po rozpuštění k nim přidejte 100 g ztuženého tuku a 50 g másla. Na náplň budete potřebovat plechovku salka (397 g) a 250 g másla. Do hrnce vlijte salko, přidejte na kostičky nakrájené máslo a na slabém plameni vařte za stálého míchání cca 8 minut. Za občasného promíchání nechte vychladnout.

Zdroj: Youtube

Jak plnit šuhajdy

Na plech nebo tác si rozestavte papírové košíčky. Do nich lžičkou nalijte rozpuštěnou čokoládu a nechte chvilku ztuhnout. Na spodní vrstvu přidejte náplň a rozmažte ji po celé ploše. Tu nakonec zakryjte druhou vrstvou čokolády. Aby byly šuhajdy nejen chutné, ale také krásné na pohled, můžete je ozdobit ořechy, posypat barevným cukrářským sypáním nebo do čokolády zatlačit nakládané ovoce.

Zdroj: www.blog.sme.sk, www.karina-cakes.com, www.varecha.pravda.sk, www.blondieishatkitchen.com