Začínající chladná rána jsou charakteristická pro období, kdy se to na zahrádkách úrodou jen hemží. Můžete si užívat jak zralé zeleniny, tak i ovoce. Pokud se vám ohýbají větve pod tíhou jablek a nevíte, jak už zpracovávat stále plodící rajčata, máme pro vás zajímavý recept na starou dobrou klasiku, a to jsou vynikající povidla.

Obecně o povidlech

Jedná se o hustou kašovitou směs, které dosáhnete buď vařením nebo pečením ovoce. Od marmelád a džemů se liší svou charakteristickou konzistencí. Zajímavostí je, že povidla obsahují až 60 % sacharidů, díky nimž jejich konzumace ovlivňuje hladinu cukru v krvi a dodají organismu potřebnou energii. Pro zdraví je velice přínosný i vysoký obsah vlákniny, který přispívá ke správnému metabolismu v těle.

Povidla nemusí být pouze švestková

Vyzkoušejte povidla, v nichž se kloubí dvě zajímavé chutě, a to jablečná s rajčatovou. Uvidíte, jak budete překvapeni a rádi je využijete nejen na chleba s máslem, ale do mnoha dalších pokrmů, kterým dodá na výjimečnosti.

Bez cukru i slazené, vyberte si

Pokud chcete mít povidla naprosto přírodní, nemusíte do nich přidávat cukr, jsou totiž sladká sama o sobě. Čím zralejší jablka použijete, tím sladší bude samotný výsledek. Případně je možné dosladit špetkou hnědého cukru, anebo využít sladký med.

Jak udělat míchaná povidla z rajčata a jablek

Výroba povidel je velice snadná záležitost, která vyžaduje pouze trochu času a několik ingrediencí. Většinu času budete sledovat, jak vám pod rukama vzniká lahůdka se zajímavým aroma.

Jeden kilogram jablek a o půl kila víc rajčat nejprve řádně omyjte a přeberte. Odstraňte všechny poškozené kusy, tedy napadená rajčata nebo červivá či nahnilá jablka. Plody můžete oloupat, ale není to nutné, záleží jen na vás. Jablka rozkrojte na čtvrtky a vyřízněte z nich jádřince. Následně obě suroviny pokrájejte na menší kousky a poduste je samostatně ve dvou pánvích doměkka. Jablka budou potřebovat více času než rajčata, tak na to myslete.

Když budou obě ingredience měkké propasírujte je přes cedník a společně je vařte až do požadované husté konzistence. V tuto chvíli můžete přidat cukr, když už ho použijete, zkuste vanilkový, dodá povidlům příjemnou vůni. Stejně tak můžete přidat špetku skořice či 1 až 2 dcl rumu. Pro hladší strukturu lze jablka s rajčaty rozmixovat tyčovým mixérem. Pokud máte raději povidla s kousky ovoce, nemusíte ani pasírovat.

Ještě horká povidla z jablek a rajčat naplňte do čistých a vydezinfikovaných skleniček, které za tepla uzavřete víčkem.

Zdroje:

www.receptyprima.cz

www.pardubice.rozhlas.cz

www.vareni.cz