Zatímco slupka banánu postupně hnědne, jeho vnitřní část zůstává při správném skladování (banány nikdy neskladujeme v chladničce) kvalitní. Ne každý však rád konzumuje vyzrálé – a tedy i chuťově sladší a měkké ovoce. Pokud však banány proměníme ve zmrzlinu či je přidáme do pečiva, rádi si na nich pochutnají i ti, kteří by vyzrálým ovocem pohrdli. Ať už vám vyzrál banán doma, nebo se rozhodnete pro nákup vyzrálých banánů v obchodě, pamatujte, že je třeba je zpracovat opravdu v co nejkratší době. Od plné zralosti to k jejich znehodnocení není daleko.

Nejrychlejší banánová zmrzlina

Na její přípravu nebudete potřebovat zmrzlinovač ani jiný kuchyňský přístroj. Prostě vyzrálé banány oloupete, napíchnete je na nanuková dřívka a vložíte do mrazáku nejméně na dvě hodiny, nejlépe přes noc. Následující den už pak můžete nabídnout hostům lahodné mražené banány.

Dezert můžete vylepšit namočením mraženého banánu do čokoládové polevy nebo jogurtu, popř. obalený banán na závěr posypat kousky mandlí či ořechů. Podobným způsobem můžete připravit i jakési banánové jednohubky – banán nakrájíme na několikacentimetrové kusy a napíchneme na napichovátko používané pro jednohubky.

Bleskové banánové pyré

Vyzrálý banán oloupeme, rozmačkáme vidličkou, popř. rozmixujeme ponorným mixérem. Hmotu pak naplníme tvořítka na led či nanuky a vložíme do mrazáku.

Nejslavnější banánové recepty

Za nejznámější, a tedy i nejslavnější, je možné prohlásit recept na banana bread (banánový chlebíček). Pravděpodobně první recept na banánový chlebíček, jak jej známe nyní, byl otištěn roku 1933 v kuchařce Balanced Recipes. Od té doby toto pečivo získalo na popularitě po celém světě. V USA má dokonce 23. února svůj národní den: Banana Bread Day.

O vyzrálé banány se můžete podělit i se svými čtyřnohými kamarády a využít je pro přípravu psích sušenek.

Sušené banány

Dobře vyzrálé banány, tedy ty, kterým se objevují hnědé flíčky na slupce, jsou ideální pro sušení. Stačí banány oloupat, nakrájet na 3 mm široká kolečka a vložit do sušičky potravin. Doba sušení se pohybuje v rozmezí 6-10 hodin, doporučená teplota je 57 oC. Správě usušené plody jsou tuhé a můžeme je využít jako přídavek do jogurtů či kaší.

Přírodní pleťová maska z banánu

Pokud už jsme z nějakého důvodu banány přesyceni tak, že už na ně opravdu nemáme ani trochu chuť, pak je můžeme využít na přípravu pleťové masky. Pomůže vaši pleť nejen zvláčnit, ale dodá jí i hebkost a lesk. Následující složení je vhodné pro všechny druhy pleti. Potřebovat budeme půl banánu, lžíci čerstvé citronové šťávy a lžíci medu. Banán rozmačkáme v misce vidličkou, přidáme citronovou šťávu a med a vše důkladně promícháme. Masku naneseme na obličej a necháme působit 10-15 minut. Pak vše spláchneme vlažnou vodou a pleť ošetříme lehkým hydratačním krémem.