Jehněčí kotlík

Recepty na jehněčí: řízky, plátky, ražniči, velikonoční pečínka

Jehněčí maso označují odborníci na výživu za vysoce kvalitní bílkovinnou potravinu díky skladbě esenciálních aminokyselin. Sto gramů jehněčího obsahuje až třicet gramů bílkovin. A přiměřené množství kalorií.

Jehněčí představuje také významný zdroj snadno vstřebatelného železa, které přispívá krvetvorbě, metabolismu a také vývinu dětského mozku. 

Obsahuje zinek, důležitý pro růst, tvorbu spermií, vidění za šera, chuť k jídlu i čich, hojení ran a obranyschopnost organismu vůbec.

Dětem svědčí jehněčí i jako zdroj vitamínu D, důležitého pro stavbu kostry.

Mimořádně zajímavé je maso mladých oveček a beránků obsahem vitaminů skupiny B, které také napomáhají vitalitě organismu, dobré kvalitě zraku, kůže, podporují správnou funkci mozku i tvorbu červených krvinek. Jehněčí maso obsahuje vitaminy B1, B2, B3, B4, B6 a zejména vitamin B12. 100 g jehněčího masa znamená přísun doporučené denní dávky vitaminu B 12.

Pochutná si ten, kdo dobře nakoupí

Kdo si chce opravdu pochutnat na jehněčím, měl by se poohlédnout po masu z jehněte z českého chovu masného plemene.

Ovce Suffolkplemeno suffolkAutor: Archiv ireceptar.cz

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Jehněčí dosahuje svých kvalit díky mateřskému mléku a chovu zvířat na pastvinách. Netučné a voňavé maso ocení vedle maminek dbajících na všestrannou výživu dětí i sportovci a hodí se také při bezlepkové dietě.

V České republice se sice chová na dvě stě tisíc ovcí, ale většina z nich jsou kříženci plemen merino nebo šumavky, tedy zvířat s kombinovanou užitkovostí.

Omezená nabídka kvalitního masa z masného plemene a záporné zkušenosti s kuchyńskou úpravou masa z nemasných plemen někdy vyvolávají obecné pochybnosti o kvalitách, chuti a vůni jehněčího. Ani dovážené novozélandské či australské jehněčí nemusí být pro gurmeta lákadlem, protože může pocházet z chovů specializovaných na vlnu. Kdo však jednou ochutná kvalitu, ví o čem je řeč.

Zajímavou variantou domácího chovu zvířete určeného na porážku je sezonní chov jehňat masných plemen, která od jara do podzimu spásají jinak nevyužitou trávu. Půlhektarová zahrada uživí od dubna do září až šest jehňátek.

Jehněčí steakvelikonoční jehněAutor: Archiv ireceptar.cz

Velikonoční jehně

Potřebujeme

  • 1500 g jehněčího plecka nebo kýty
  • vývar nebo masox
  • 4 stroužky česneku
  • kysanou smetanu
  • hořčici
  • škrobovou moučku
  • bylinnou směs (po jedné lžičce bazalky, šalvěje, rozmarýnu, oregana a 2 lžičky tymiánu)
  • sůl a pepř

Jak na to

Omyté jehněčí maso nařízneme na plátky 1,5 cm silné, ale nedořízneme. Řezné plochy osolíme, opepříme, potřeme utřeným česnekem a silně posypeme bylinkovou směsí.

Maso zmáčkneme zpět do špalíčku a dáme do pekáče na rozpuštěný tuk nebo olej. Podlijeme vodou, ve které jsme rozpustili kostku bujonu a pečeme za občasného podlévání asi 50 minut.

Potom maso odebereme, do šťávy nalijeme kysanou smetanu, do které jsme zamíchali lžičku hořčice a 2 lžičky škrobové moučky. Podle potřeby přidáme vodu a rozvaříme. Příloha: hranolky, knedlíky, noky.

Jana Hajníková, Malecí

ražničiražničiAutor: Archiv ireceptar.cz

Ražniči z jehněčího masa

Potřebujeme

  • 400 g jehněčího masa z kýty
  • sůl
  • 120 g cibule
  • 20 g uzené slaniny
  • 200 g brambor
  • 20 g oleje
  • červenou papriku
  • mleté černé koření
  • alobal

Jak na to

Maso omyjeme, odblaníme, nakrájíme na kostky.

Posolíme, okořeníme a promícháme s olejem a červenou paprikou. Necháme asi 1 hod stát na chladném místě.

Potom střídavě napichujeme na jehly maso, cibuli a brambory nakrájené na plátky. Ražniči posolíme, zabalíme do alobalu a pečeme v troubě asi 30 minut.

Drahomíra Kramolišová, Halenkov

Jehněčí řízky obalované se sýrem 

Potřebujeme

  • 600 g jehněčí kýty
  • 1 vejce
  • 1 dl mléka
  • sekanou petrželku
  • sůl
  • hladkou mouku
  • strouhanku 
  • 50 g strouhaného sýra
  • olej na smažení
  • 2 lžičky másla

Jak na to

Maso nakrájíme na plátky, okraje nařízneme a porce osolíme. Pak je obalíme v mouce a potřeme vejcem rozšlehaným v mléce. Nakonec řízky obalíme ve strouhance smíchané s nastrouhaným sýrem.

Opečeme z obou stran v rozpáleném oleji a po vyjmutí potřeme čerstvým rozpuštěným máslem. Porce na talíři obložíme vařenými bramborami a posypeme sekanou petrželkou.

Karolína Čížková, Dolní Stěženy 

Pečená jehněčí kýtaobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Slavnostní jehněčí kýta se žampiony a nivou

Potřebujeme 

  • 1,5 kg jehněčí kýty
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • libeček
  • 40 dkg žampionů
  • 2 až 3 cibule
  • 4 lžíce másla
  • 15 dkg nivy
  • 1 celou šlehačku
  • 5 cl bílého vína
  • lžičku škrobové moučky
  • pažitku

Jak na to 

Kýtu odblaníme, protkneme tenkými plátky česneku a vetřeme do ní pepř, sůl a libeček. Takto upravenou kýtu vložíme na tukem vymazaný pekáč, podlijeme a pečeme ve středně teplé troubě.

Mezitím na cibulce podusíme na plátky nakrájené žampiony až se odpaří voda.

Potom vidličkou rozmačkáme nivu, přidáme trochu smetany a víno a umícháme do husté pasty.

Po 30 minutách pečení potřeme kýtu polovinou sýrové pasty a k masu přidáme podušené žampiony a polovinu smetany.

Po pěti minutách přidáme druhou polovinu sýrové pasty.

Zbylou smetanu smícháme se škrobovou moučkou, přilijeme ke kýtě a dopečeme.

Podáváme s bramborem.

Marie Kalinová, Dolní Žďár

Velikonoční jehněčí kotlet s čerstvými bylinkami

Potřebujeme

  • 4 jehněčí kotlety
  • housku nakrájenou na kostičky
  • trošku mléka
  • 2 lžíce čerstvých zelených bylinek (pažitky, petrželky, cibulové nebo pórkové natě)
  • sůl a bílá pepř
  • 2−3 vejce
  • trošku hladké mouky
  • strouhanku
  • olej
  • zelený hrášek nebo špenát

Jak na to

V omytých a osušených plátcích masa vytvoříme kapsu, kterou naplníme směsí z v mléce namočených kostiček housky, másla, žloutků, soli a nasekaných bylinek.

Kapsu uzavřeme jehlou, obalíme v trojobalu a usmažíme.

Podáváme s brambory nebo bramborovými kroketkami, jako přílohu podáváme zelený hrášek nebo špenát.

Ludmila Uhrová, Třebíč

Jehněčí plátky na pivě

Z plecka seřízneme silnější podélné plátky, aby se daly prošpikovat klínky ze slaniny a podélně nařezanými stroužky česneku.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Ještě lépe plátky ochutíme petrželkou, když bylinku do masa zlehka vyklepeme paličkou.

Osolíme, okořeníme mletým bílým pepřem nebo zázvorem a obalíme bohatě v nasekané zelené petrželce

V širokém rendlíku nebo pekáčku rozpustíme lžíci másla a vložíme plátky masa, zastříkáme je černým pivem a necháme nejméně dvě hodiny odpočívat.

Poté zvolna pečeme a přeléváme pivem. Hotové obložíme vařenými brambory a rozhodně doplníme listy salátu.

Olga Štěpničková, Praha