Zdroje: prima-receptar.cz, www.toprecepty.cz
Rybíz jako levná náhrada brusinek
Jistě máte spoustu dobrých nápadů a osvědčených receptů, jak a nač zpracovat sklizený rybíz. Věděli jste ale, že rybíz můžete připravit tak, aby byl k nerozeznání od zavařených brusinek? Ano a je to docela snadné. Levnější alternativa je velmi chutná a nahradí brusinky, které jsou oblíbenou kyselkavou tečkou každé správné svíčkové. Pokud máte několik keříků rybízu, pak máte jistě každý rok plno marmelád i šťáv či želé. Nyní máte možnost připravit si pár skleniček à la brusinky.
Jak udělat brusinky z rybízu?
Co budete potřebovat na jedno kilo rybízu? Na nákupní seznam si připište:
- 600 g krystalového cukru
- 150 ml rumu
- 3 hřebíčky
- 2 kuličky jalovce
- 2 kuličky nového koření
- 1 hvězdička badyánu
- 1 ruličku skořice
- 1 vanilku nebo vanilkový cukr
- trošku citronové kůry
Jak na to?
- Vše kromě rumu dejte do hrnce a krátce povařte. Během deseti minut by se měl cukr rozpustit a koření dostatečně ovonět vařené ovoce.
- Než odstavíte směs ze sporáku, vyberte z rybízu hřebíčky, kuličky nového koření a jalovce, badyán a skořici, případně vanilkový lusk.
- Vypněte sporák, do rybízové směsi přilijte rum, zamíchejte a hned naplňte do uzavíratelných čistých a suchých sklenic, které je nutné hned otočit dnem vzhůru.
K čemu se hodí rybíz na způsob brusinek
Co s takovými rybízovými brusinkami? Brusinky falešné i ty opravdové jsou skvělé k přípravě sladkých i slaných jídel. Báječně se hodí k hovězímu masu, smetaně, hnědému cukru, výborně chutnají i s mandarinkami a pomeranči nebo vlašskými ořechy. Najdete je v jablečných koláčích či vánoční štole, ale určitě se hodí také k sýrům, vynikající jsou jako doplněk grilovaného sýru.