Ne vždy se nám chce po celém dni v práci stát dlouho u plotny. Navíc nápady, co zrovna uvařit, se stále ztenčují. Zavděčit se všem strávníkům v domácnosti také není zrovna jednoduchý úkol. Naštěstí existují pokrmy, které zaručují úspěch u všech bez rozdílu, zaberou jen chvilku, a ještě k tomu jsou zdravé a nevšední.

Trik se škrabkou pro lepší chuť

Zeleninu jsme většinou zvyklí strouhat na jemném nebo hrubém struhadle. Existují ale i speciální škrabky na zeleninu, které se dají koupit téměř ve všech kuchyňských potřebách, manipulace je s nimi úplně stejná jako s normální škrabkou, ale sami uvidíte, že pokrm díky nim získá zase o něco hezčí podobu a intenzivnější chuť.

Připravte si brambory

Vyzkoušejte skvělý recept na kuře s bramborem, ovšem pozor, od klasiky má tento pokrm daleko. Připravte si dvě oloupané brambory. Nejlépe se na takový recept hodí ty s červenou slupkou a přílohové brambory. Nastrouhejte je pomocí škrabky na zeleninu. Vzniknou vám tenké nudličky. Ty vložte do mísy, zalijte studenou vodou a nechte odpočinout.

Kuřecí prsíčka na nudličky

Mezitím si připravte kuře. V tomto receptu využijete kuřecí prsa, ty buď můžete koupit samostatně, v případě, že byste chtěli ušetřit nějakou korunu, je dobré koupit celé kuře, to rozporcovat a ostatní části zamrazit.

Kuřecí prsa opláchněte, osušte utěrkou a nakrájejte na kostičky. Brambory sceďte a vymačkejte z nich přebytečnou vodu, dejte je do větší mísy a rozklepněte k nim jedno vejce, osolte, opepřete a zasypejte jednou lžící hladké mouky. Bramborovou směs dobře promíchejte a přidejte do mísy i kuřecí kousky.

Šup s tím na jednu pánev

Připravte si nepřilnavou pánev a nechte na ní rozpálit lžíci oleje. Z olejů se na smažení nejlépe hodí řepkový. Olivový použijte spíše do salátů, stejně jako za studena lisovaný slunečnicový. Možná vás to překvapí, ale ani ten není na smažení vhodný.

Jestli preferujete máslovou chuť, použijte máslo přepuštěné. Klasické by se vám lehce přepálilo. Jakmile je pánev rozehřátá, rozprostřete na ni bramborovou směs s kuřecím masem. přiklopte pokličkou a nechte pánev dělat svou práci.

Sýrový kabátek a salát

Zbývá už jen připravit suroviny na sýrový kabátek a osvěžující salát. Nastrouhejte si 100 gramů mozzarelly a vyndejte z lednice dva plátky cheddaru. Pomocí talíře, tak jak vidíte na videu, bramborovou placku otočte, nahoru nasypejte mozzarellu a rozprostřete cheddar. Můžete však klidně použít i levný a u nás oblíbený eidam.

Zapékejte ještě deset minut. Mezitím si z jedné nastrouhané mrkve, dvou nakrájených okurek, půlky mladého zelí nakrájeného na tenké nudličky a svazku petrželky připravte osvěžující salát. Dolaďte jej jednou polévkovou lžící jogurtu a majonézy, nechte vychladit a podávejte spolu s bramborovo-kuřecí pánví.

Výhody konzumace brambor a kuřecího masa

Brambory a kuřecí maso jsou dvě základní potraviny, které jsou nejen chutné, ale také zdravé a měly by být součástí vyvážené stravy. Brambory jsou bohatým zdrojem sacharidů a vlákniny, což poskytuje tělu dlouhodobou energii a podporuje trávení. Obsahují také důležité vitamíny a minerály, jako je vitamín C, vitamín B6, draslík a hořčík. Vitamín C podporuje imunitní systém, zatímco vitamín B6 je důležitý pro správné fungování mozku. Draslík a hořčík jsou nezbytné pro udržení normálního krevního tlaku a zdravé svaly. Kuřecí maso je významným zdrojem bílkovin s nízkým obsahem tuku, což ho činí výbornou volbou pro budování a opravu svalů. Obsahuje také železo, které pomáhá při transportu kyslíku v těle, a vitamíny skupiny B, které podporují metabolismus. Kuřecí maso obsahuje zinek, který hraje klíčovou roli v imunitním systému, a selen, který působí jako antioxidant a chrání buňky před poškozením.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.svetplodu.cz