Pařížské rohlíčky zvládne připravit každý.
Zdroj: Shutterstock

Pařížské rohlíčky: Luxusní cukroví vypadá složitě, ale zvládne ho i nešika

Pařížské rohlíčky na první pohled vypadají, že patří mezi ty na přípravu složitější druhy cukroví, vůbec tomu tak ale není. Pochopitelně lze dohledat několik postupů, které jsou náročnější a pouštět by se do nich měl jen zkušený cukrář, pařížské rohlíčky lze ale připravit i zcela jednoduše. A přesto budou božské. 

Zdroje: YouTube.com, toprecepty.cz, imnam.cz

Zatímco na perníčkách, pracnách a vanilkových rohlíčkách žádná velká věda není, existuje několik druhů cukroví, které vyžadují o trochu více práce. Například pařížské rohlíčky. Ty jsou považovány za luxusní cukroví, do jeho přípravy se ale právě kvůli obavám z náročnosti nepouští každý. Strach je však naprosto zbytečný.

Pařížský krém

Není vlastně tak docela jasné, kde se pařížské rohlíčky vzaly, předpokládá se však, že vznikly coby zmenšená a zjednodušená verze pařížského dortu. Stejně jako do něj, i na pařížské rohlíčky se původně dával hlavně pařížský krém. Právě ten je ale často kamenem úrazu, neboť je poměrně dost náročný na výrobu a nemusí se povést každému. Lidé si proto začali pomáhat nejrůznějšími vychytávkami a lahodný krém, který se skrývá pod čokoládou, různě nahrazovaly. Někteří například vsadili na klasický máslový krém, do něhož přidali lžíci hořkého kakaa, aby se vyhnuli přípravě klasického pařížského krému. 

V případě, že budete potřebovat do připravované laskominy hnědou pařížskou šlehačku, pomůže vám čokoláda nebo kakao. Pařížský krém je poměrně náročný na přípravu. Naštěstí se dá snadno nahradit.  Zdroj: shutterstock.com

Jde to ale i zcela bez čokoládového krému a výsledek je možná ještě uspokojivější. Přece jen, co by mohlo na křehkém ořechovém těstě, jemném žloutkovém krému a čokoládové polevě chutnat jinak než božsky? 

Pařížské rohlíčky

Na přesný postup, jak připravit pařížské rohlíčky, se podívejte ve videu:

Pařížské rohlíčky zvládne připravit úplně každý, stačí se jen držet každého zmíněného kroku. Začněte tím, že si vezmete velkou mísu a v ní promícháte 250 gramů mletých vlašských ořechů a 50 gramů strouhanky. Pak přidejte 300 gramů moučkového cukru, 50 gramů hladké mouky a 2 středně velká vejce. Všechny suroviny v rukách propracujete, dokud nevznikne pevné těsto. 

Díky absenci másla jej nemusíte dávat ani odpočinout do chladničky a můžete s ním rovnou pracovat. Těsto si tedy dejte na lehce pomoučený vál a rozválejte jej tak, aby bylo vysoké zhruba 0,5 centimetru. Pak si vezměte vykrajovátko na rohlíčky a z těsta jednotlivé rohlíčky vykrojte. Položte je na pečícím papírem vyložený plech a pečte asi 8 minut při 200 stupních Celsia.

Žloutkový krém

Hotové rohlíčky nechte zchladnout a mezitím si připravte krém. Do žáruvzdorné mísy dejte 4 žloutky a 2 celá vejce. Přidejte 4 lžíce moučkového cukru, mísu postavte do vodní lázně a v ní vejce s cukrem šlehejte tak, aby z nich vznikla hustá pěna. Mísu s pěnou odstavte a nechte její obsah zchladnout. Pak do ní přidejte 600 gramů měkkého másla a začněte znovu šlehat. A zašlehejte do krému také 5 panáků rumu. 

Hotovým krémem naplňte cukrářský sáček a krém úhledně nastříkejte na každý jeden rohlíček. Rohlíčky s krémem dejte na 15 minut zatuhnout do mrazáku a zbylý čas využijte na rozehřátí 300 gramů čokoládové polevy. Pak už jen rohlíčky vyndejte z mrazáku a z horní strany je namočte v čokoládě. A je hotovo. Rohlíčky dejte znovu do chladu (tentokrát alespoň na 24 hodin) a můžete servírovat. Vzhledem k tomu, že toto vánoční cukroví obsahuje krém s máslem, připravujte jej raději až těsně před Vánoci, aby vydrželo přes svátky. 

Akční letáky