Zdroje: YouTube.com, cestyschuti.cz

Křehký dort Pavlova je v podstatě velkou sněhovou pusinkou, který se zdobí ovocem a například smetanovým krémem. Na jeho přípravu je třeba jen několika málo ingrediencí a samotný recept je velmi jednoduchý. I přesto je ale možné se během jeho pečení dopustit fatálních chyb. Pokud vám Pavlova v troubě vždy popraská či se srazí, zkuste se příště držet zaručených tipů a triků, které vás dovedou k těm nejlepším výsledkům.

Dokonalý dort Pavlova

Podrobný recept najdete ve videu:

Zdroj: Youtube

Se šleháním nespěchejte

Základem dortu Pavlova jsou vaječné bílky, které se ušlehají společně s cukrem do sladkého sněhu. Spousta lidí okamžitě začíná sníh šlehat na plné obrátky, protože je tak sníh pochopitelně mnohem rychleji hotový. Problém ale je, že při vyšších otáčkách se ve sněhu vytvoří velké bubliny, kvůli kterým pak při pečení Pavlova ráda praská. Dejte si proto načas a sníh šlehejte na menší stupeň. Alespoň ze začátku.

Raději moučkový cukr

Přestože tak úplně nezáleží na tom, zda při pečení použijete krystalový nebo moučkový cukr, s tím moučkovým vám půjde práce rychleji od ruky. V bílkách se totiž snáze rozpustí, a tak nebude šlehání sladkého sněhu úmorné. Případně můžete použít i cukrový sirup.

Tvarování Pavlovy

Jakmile budete mít sladký sníh hotový, natřete jej na pečicím papírem vyložený pečicí plech a úhledně ho vytvarujte. Dejte si přitom pozor na to, abyste ve sněhu nevytvářeli zbytečné bubliny. Jinak totiž hrozí, že se dort v troubě rozteče do podivného tvaru a navíc popraská.

Pavlova chladne jedině v troubě

Tím vůbec nejdůležitějším krokem, který vede k dokonalému dortu Pavlova, je chladnutí. Když dort upečete, respektive sladký sníh v troubě vysušíte, jednoduše troubu vypněte a ponechte v ní dort až do doby, dokud samotná trouba nevychladne. Dort Pavlova totiž nemá rád prudké změny teplot. Kdybyste tedy hned po upečení vypnuli troubu a otevřeli ji, Pavlova zaručeně praskne a uvnitř se srazí.

Dort Pavlova jako pocta baleríně

Někteří mají mylně za to, že se dort Pavlova zrodil v Rusku. S Ruskem sice má mnoho společného, ale ve skutečnosti byl poprvé upečen buď v Austrálii, nebo na Novém Zélandu. Právě tyto dvě země dodnes vedou spory o tom, která z nich dala Pavlově za vznik. Přesto jej obě považují za svůj národní dezert.

Pravdou zůstává, že byl dort poprvé upečen na počest ruské baletky Anny Pavlove, která v letech 1926 a 1929 vyrazila na turné do Austrálie a na Nový Zéland.

Šéfkuchař v jednom z hotelů, ve kterém byla Anna Pavlova ubytována, se rozhodl baletku přivítat originálním moučníkem. Dlouho přemýšlel, jaký dort jí připravit, až se nakonec nechal inspirovat její baletní sukní a vytvořil lehoučký bílkový dort, který pojmenoval Pavlova.

Související články