Zdroje: YouTube.com, toprecepty.cz, vareni.cz

Vedle cukroví se o vánočních svátcích často servírují také klasické české chlebíčky s nejrůznějšími pomazánkami. Někteří nedají dopustit na chlebíčky potřené bramborovým salátem, který zbyl od štědrovečerní večeře, jiní pak zbožňují chlebíčky s pochoutkovým salátem, vlašským salátem, anebo pomazánkou zvanou sloní žrádlo. A pravě ta je na přípravu dost možná nejjednodušší.

Sloní žrádlo neboli ševcovský mls

Sloní žrádlo se připravovalo už v dobách socialismu, kdy si také získalo svou velkou popularitu. Jde o velmi snadnou pomazánku, která skvěle funguje s jakýmkoliv druhem pečiva, díky čemuž se také začala používat i jako základ na chlebíčky.

Není přesně jasné, kde se vlastně tato pomazánka vzala. Ani jak vznikl její název. Podle některých zdrojů se jí ale říká sloní žrádlo možná proto, že je tak dobrá, že se připravovala ve velkém množství, čili „jako pro slony”.

Někteří ovšem sloní žrádlo znají spíše pod názvem ševcovský mls. Toto pojmenování pak pravděpodobně vychází z toho, že chudí ševci vždy zpracovávali vše, co měli doma, a tak vařili i ze zbytků. A právě ševcovský mls se dříve hlavně ze zbytků připravoval.

Sloní žrádlo

Na to, jak správně připravit sloní žrádlo, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Příprava sloního žrádla je vskutku jednoduchá, a tak není ani divu, že se tato pomazánka stala natolik populární. Základem je nálev, který pomazánce dodá tu správnou chuť. Do hrnce nalijte 1 lžíci octa a 2 lžíce rostlinného oleje, přidejte 3 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce kečupu a 2 lžíce cukru. Zapněte sporák a za občasného míchání nechte všechno svařit. To potrvá asi 1 minutu. Pak nálev odstavte a nechte jej zcela vychladnout.

Následně si nachystejte 500 gramů měkkého salámu a nastrouhejte jej na struhadle najemno. Případně jej můžete také umlít v mlýnku na maso. Salám smíchejte s najemno nakrájenou větší cibulí a stejně tak nakrájenou 1 velkou kyselou okurkou. Salámovou směs zalijte vychladlým nálevem, lehce opepřete a pro zvýraznění chuti přidejte 1 lžíci majonézy. Pak vše dohromady dobře promíchejte.

Sloní žrádlo dejte před konzumací ještě alespoň na 30 minut vychladit do lednice a je hotovo. Tato socialistická pomazánka se bude na chlebíčkách opravdu vyjímat.

TIP: Pokud máte rádi ostřejší chutě, přidejte do sloního žrádla trochu chilli anebo klasický kečup nahraďte kečupem pikantním.