Už nevíte, co doma rodině nabídnout za novinku? I když se následujícímu receptu nedá říkat zrovna novinka, u vás doma to novota nejspíš bude a veliká! Připravte smažené chumáče podle receptu ze 30. let. Jste zvědaví? Tak do toho!
Ingredience
- 50 g hrubé mouky
- 170 ml mléka
- 20 g cukru
- 60 g čokolády
- mandle nebo polévkové nudle na obalení
- vanilkový cukr
- 2 žloutky
- 50 g cukru na posyp
- olej nebo přepuštěné máslo na smažení
- vinná pěna (postup níže)
Postup přípravy
Nejprve si musíte nachystat hustou kaši. V rendlíku začněte vařit mléko, přisypte mouku a vytvořte hutnou kaši. Z plotny rendlík odstavte a ještě do horké kaše zamíchejte cukr a čokoládu. Až kaše vychladne, vmíchejte vanilkový cukr a žloutky. Z připravené hmoty vykrájejte větší tvary, které poté obalte v mandlích. Na pánvi si rozehřejte olej či máslo, smažte obalené chumáče do pěkné barvičky a nechte je okapat na jednorázových papírových utěrkách. Naaranžujte na talíř a pocukrujte.
Náš tip - tradiční vinná pěna
Ve 30. letech byla velmi populární vinná pěna, kterou se tento dezert přeléval.
Hrnec s vodou postavte na sporák a přiveďte k varu. Hrnec s vodou musí být větší, aby se do něj pohodlně vešel menší hrnec s budoucí pěnou. Do malého hrnce vlijte 125 ml suchého bílého vína, přidejte a ušlehejte ve víně 60 g cukru, 2 žloutky + celé jedno vejce, celou vanilku (cca 1 cm) a kousíček citronové kůry vcelku. Hrnec následně přemístěte do většího hrnce s vařící vodou a šlehejte. Pěna začne houstnout a drát se nahoru, ale pozor, nesmí se vařit! Poté už se jen vyndá vanilka s citronovou kůrou a vinná pěna je připravena k servírování.
TIP! Vinná pěna se dá použít i na přelévaní buchtiček se šodó, pohárů i dalších nejrůznějších dezertů.
Zdroje: www.labuznik.cz, www.vareni.cz