Smažení je docela banální záležitost, ale někdy může být i trochu nebezpečná. Rozpálený olej z pánve prská na všechny světové strany a zasáhnout může i vaše ruce a obličej. Na závěr smažení tohoto typu vás čeká ještě docela nepříjemný úklid a boj s mastnotou. Ovšem smažené jídlo je možné připravit i tak, aby olej z pánve nestříkal. Máme pro vás hned několik tipů, jak se vyhnout popáleninám a nepořádku.

Proč vlastně olej prská?

Příčinou je obyčejná voda. A bohužel stačí jedna jediná mini kapka. Zvyšováním teploty se totiž vypařuje, a když se zachytí v oleji, potřebuje se dostat co nejrychleji ven. Voda se vypaří, ale společně s ní se do vzduchu dostane i rozpálený tuk. Proto vždy používejte naprosto suchou pánev. V případě, že jste ji před použitím otírali či myli, nechte ji důkladně vysušit. Před smažením ještě použijte papírovou utěrku, ať máte jistotu.

Profesionální trik s korkem

Ve chvíli, kdy smažíte například řízky a nastane fáze, že olej ještě neprská, ale bujně pění, použijte korek. Jestli jste načali lahev vínka, právě teď je jeho chvíle. Vložte korkovou zátku do rozpáleného oleje mezi maso. Korkový materiál pěnění zastaví.

Sůl chrání před vlhkostí

Dalším bezva pomocníkem je klasická kuchyňská sůl. Než dáte do pánve olej, posypte dno trochou soli. Zabezpečí, že tuk stříkat nebude. Nasaje totiž veškerou vlhkost do sebe. Tekutina se uzavře a tuk neprská.

Ocet v akci

Tato vzácná tekutina opět nezklame. Stačí do octa namočit vatový tampon a otřít jím povrch pánve. Stejně jako sůl dokáže absorbovat vodu.

Výběr tuku na smažení

Na smažení dejte přednost vždy tukům a olejům, které se nepřepalují. Když k tomu dojde, vznikají nejen škodlivé látky, ale tuky mění i svoji chuť. A tak by vám mohl přepálený olej nebo máslo naprosto zkazit připravovaný pokrm.

Nejlepší je na smažení přepuštěné máslo neboli ghí, dodá řízkům vynikající jemně oříškovou chuť a nepřepaluje se. Zvolit můžete i starou dobrou klasiku, tedy sádlo. Jeho teplota, při které se začíná přepalovat, se totiž řadí mezi ty nejvyšší.

Tip na připalující se olej na pánvi

Vhoďte tam tři až čtyři kolečka mrkve.

Odér oleje pohltí mléko nebo pivo

Pokud nechcete ze smažených pokrmů cítit olej, vyzkoušejte další zajímavý trik. Přidejte do trojobalu mléko nebo pivo. Stejným zázrakem je i pár kapek citronu. Zvolenou ingredienci vždy přidejte k vejci a důkladně promíchejte.

Zdroje: www.mlsnyhrnec.cz, www.antonscafebar.com, www.adbz.cz