Tradiční tibetský máslový čaj popíjejí místní velice často, vychutnávají si ho dlouho, klidně i celý den. Součástí je máslo, které stloukají z yačího mléka a patří mezi pochoutku, která během největší zimy dodá tolik potřebnou energii. Yačí mléko a potažmo i máslo je chuťově srovnatelné s mlékem a máslem kravským, takže si tibetský čaj můžete připravit i v domácích podmínkách.

Co budete potřebovat?

2 lžičky kvalitního černého čaje

2 lžičky farmářského másla

himalájská sůl

Vyzkoušejte třeba černý nepálský čaj, který vyrostl ve vysokých horách a má delikátní a jemně květinovou příchuť.

Černý čaj a máslo zalijte 200 ml vroucí vody a osolte tak, aby nápoj připomínal bujón. Následně jej několikrát přelijte z velké výšky, aby se čaj s máslem pěkně propojily.

Tibeťané srkají horký čaj po malých doušcích a udržují ho po celý den teplý. Rozpuštěné máslo ochrání sliznice rtů, které pak takto pěkně promaštěné odolají suchému a mrazivému vzduchu.


Zdroje: www.yowangdu.com, www.tastemade.com