Bublanina po francouzsku, to je clafoutis, oblíbený nadýchaný letní dezert, který pochází z oblasti Limousin a připravoval se už ve druhé polovině 19. století. Správně se do tohoto moučníku mají dávat třešně i s peckami, protože se z nich během pečení uvolňuje látka zvaná amygdalin, dávající clafoutisu typickou příchuť. Francouzská verze bublaniny je mnohem vláčnější a podává se teplá, posypaná cukrem nebo ozdobená vyšlehanou smetanou.
Třešňové clafoutis
V receptu na francouzskou bublaninu podle Ivety Fabešové je použita mandlová mouka, na vysypání zase drcené mandle. To dodává moučníku velmi jemnou a vláčnou chuť. Formu však můžete vysypat místo mandlí třeba třtinovým cukrem.
Suroviny:
- 2 vejce
- 100 g krupicového cukru
- špetka soli
- 300 g crėme fraîche
- 100 g mandlové mouky
- 30 hladké mouky
- máslo na vymazání formy
- drcené mandle nebo třtinový cukr na vysypání formy
- 500 g třešní
Postup:
- Vejce prošlehejte s cukrem a špetkou soli. Zašlehejte crėme fraîche a na závěr přijdete mandlovou i hladkou mouku. Pečlivě promíchejte.
- Formu vymažte máslem a vysypte mandlemi, případně třtinovým cukrem.
- Těsto vylijte do formy a posypte třešněmi. Pečte v troubě vyhřáté na 165 °C asi 25 minut dozlatova. Poté vyjměte z trouby, nechte mírně vychladnout a podávejte.
Související články
Zdroje: fresh.iprima.cz, www.tastejourney.cz