Bublanina po francouzsku, to je clafoutis, oblíbený nadýchaný letní dezert, který pochází z oblasti Limousin a připravoval se už ve druhé polovině 19. století. Správně se do tohoto moučníku mají dávat třešně i s peckami, protože se z nich během pečení uvolňuje látka zvaná amygdalin, dávající clafoutisu typickou příchuť. Francouzská verze bublaniny je mnohem vláčnější a podává se teplá, posypaná cukrem nebo ozdobená vyšlehanou smetanou.

Třešňové clafoutis

V receptu na francouzskou bublaninu podle Ivety Fabešové je použita mandlová mouka, na vysypání zase drcené mandle. To dodává moučníku velmi jemnou a vláčnou chuť. Formu však můžete vysypat místo mandlí třeba třtinovým cukrem.

Suroviny:

  • 2 vejce
  • 100 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • 300 g crėme fraîche
  • 100 g mandlové mouky
  • 30 hladké mouky
  • máslo na vymazání formy
  • drcené mandle nebo třtinový cukr na vysypání formy
  • 500 g třešní

Postup:

  • Vejce prošlehejte s cukrem a špetkou soli. Zašlehejte crėme fraîche a na závěr přijdete mandlovou i hladkou mouku. Pečlivě promíchejte.
  • Formu vymažte máslem a vysypte mandlemi, případně třtinovým cukrem.
  • Těsto vylijte do formy a posypte třešněmi. Pečte v troubě vyhřáté na 165 °C asi 25 minut dozlatova. Poté vyjměte z trouby, nechte mírně vychladnout a podávejte.

Související články

Zdroje: fresh.iprima.cz, www.tastejourney.cz