Maso patří mezi surovinu, která je na českém jídelníčku od nepaměti. Jeho úpravy jsou různé – od vaření, smažení, dušení, pečení a ž po uzení. Víte o tom, že uzení masa bylo oblíbené už v pravěku? Jeho technika se pak staletími zdokonalila a naši předkové používali udírny jako způsob konzervace většího množství masa. Když třeba někdo zabíjel prase nebo se vrátil z honu s velkým úlovkem, něco se snědlo hned a něco šlo rovnou pod studený kouř. Díky tomu se zásoby masa nekazily a vydržely i přes zimu.

Chcete si doma připravit vlastní uzené maso? Na videu zjistíte, jak ho na uzení naložit:

Zdroj: Youtube

Je uzené maso příliš slané?

Dneska, v době moderních elektrospotřebičů typu mrazák či lednička, uzení není potřeba. Nicméně i tak patří mezi oblíbené úpravy masa, protože zanechává specifickou, nezaměnitelnou chuť. Ne každý z nás má ale vlastní udírnu. Proto se spoléhá na průmyslově zpracované uzené maso, které může být dobré, ale stejně tak i přesolené.Co tedy dělat, když jste si v obchodě koupili přesolený kousek uzeného?

Soli se zbavíte jednoduše. Stačí, když maso ponoříte přes noc do mléka a sůl se postupně vyplaví. Nemáte doma tolik mléka? Pak se spolehněte na vodu. Pokud uložíte uzené do hrnce s vodou a necháte ho tam odpočívat několik hodin, i z něj se sůl uvolní a uzené maso bude poživatelné.

Maso, voda a brambory jsou ještě účinnější

Pokud potřebujete uzené uvařit jako rychlovku a vadí vám přesolená chuť, zkuste ho dát do hrnce s mlékem a vodou (vždy v poměru 1 : 1) s několika syrovými bramborami. Maso vařte půl hodiny a uvidíte, že za tu chvíli z něj brambory „vysají“ přebytečnou sůl a mléko mu naopak dodá lahodný šmak.

Aby uzené maso lépe chutnalo

  • Při nákupu masa se zaměřte na jeho barvu. I v zatavené folii by mělo být krásně růžové.
  • Zkontrolujte povrch masa, nesmí být na omak lepkavý, „oslizlý“ a folie zapocená či nafouklá.
  • Nejlepší je kupovat uzené maso přímo u řezníka nebo v sekci uzenin, která je v každých potravinách či supermarketech.
  • Uzené maso můžete skladovat dva týdny v suchu a chladu nebo ho dát zamrazit.
  • Nejvíce si ho užijete ve vývarech (či jiných polévkách), omáčkách nebo pomazánkách. Uzené můžete zapékat v alobalu nebo ho „schovat“ do listového těsta a nechat zapéct. Ve hře na schovávanou můžete pokrčovat i v případě, že uzené zabalíte do bramboráku a podáváte se zelím a bramborami.
  • Uzené je také skvělou rychlovkou, když máte hlad. Stačí ho nakrájet a servírovat s chlebem a křenem. Typická kombinace uzeného je s bramborovou kaší či čočkou.

Související články

Zdroje: www.labuznik.cz, www.youtube.com