Zdroje: vimcojim.cz, fresh.iprima.cz, solnickavkuchyni.cz

Společně strávený čas se svými blízkými je vždy příjemnou záležitostí, když jste ale právě vy hostitelem, pojí se k tomu určitá zodpovědnost a nervozita z toho, aby jejich návštěva byla co možná nejlepší. A protože si vždy všichni nejlépe popovídají nad dobrým jídlem, spousta lidí se snaží vytvořit originální občerstvení, které zaujme, chutná a zároveň zasytí. Pokud máte na přípravy dostatek času, máte vyhráno. Když vám ale zazvoní telefon, ze kterého vám přátelé či příbuzní oznámí, že se za hodinu zastaví, přichází většinou panika. Není ale třeba plašit. Vskutku netradiční a zároveň vynikající a zábavné pohoštění s přehledem připravíte i za několik málo minut.

Vejce jako hamburger

Budete potřebovat:

6 vajec

50 gramů avokáda

50 gramů šunky

2 lžíce sýru cottage

1/2 lžičky dijonské hořčice

2 rajčata

špetka mleté sladké papriky

sezamová semínka

Postup:

V první řadě si uvaříme vejce natvrdo, zchladíme je a následně oloupeme. Uvařená vajíčka rozpůlíme a odstraníme z nich žloutek. Žloutky dáme do misky a smícháme je s hořčicí, mletou paprikou a sýrem cottage. Připravenou směsí naplníme důlky, které v bílkách zůstaly po žloutkách. Na jednu půlku naplněných vajec dome plátek zlehka opečené šunky, kousek zralého avokáda a kousek rajčete. Přiklopíme druhou půlku vejce a „burger” posypeme pár sezamovými semínky. Vejce jako burger podáváme s kouskem čerstvého pečiva.

Okurkové závitky se sýrem a olivami

Budete potřebovat:

1 salátovou okurku

200 gramů krémového kozího sýru

hrst černých oliv

pár listů petrželky

1 menší chilli papričku (lze vynechat)

Postup:

Salátovou okurku dobře omyjeme a s pomocí škrabky ji nařežeme na několik dlouhých a tenkých plátků. Papírovou utěrkou plátky okurky osušíme a připravíme si sýr na plnění. Krémový kozí sýr smícháme s nasekanými olivami, petrželkou a najemno pokrájenou chilli papričkou. Následně každý plátek okurky potřeme připravenou sýrovou směsí a zatočíme do ruličky. Připravené závitky můžeme upevnit párátkem, aby se na talíři nerozpadaly.

Taštičky z listového těsta plněné masem

Budete potřebovat:

2 balení listového těsta (ideálně již rozváleného na pečícím papíře)

300 gramů mletého hovězího masa

1 větší cibuli

1 stroužek česneku

1 rajčatový protlak

1 plechovku kukuřice

sůl

pepř

cukr

olivový olej

Postup:

Kupované listové těsto vyndáme z lednice, aby mírně povolilo a lépe se s ním pracovalo. Během toho si připravíme masovou směs, kterou budeme taštičky plnit. Nakrájíme si cibuli najemno a necháme ji zesklovatět na troše olivového oleje. K cibuli prolisujeme česnek a krátce jej orestujeme, aby se rozvoněl. Do pánve pak poputuje mleté maso, které vařečkou dobře rozmělníme. Přidáme k němu rajčatový protlak, kukuřici a všechno osolíme a opepříme. Případně také vmícháme špetku cukru, pokud je směs kvůli protlaku příliš kyselá.

Masovou směs necháme mírně vychladnout, rozvineme listové těsto a rozdělíme jej na 12 stejně velkých obdélníčků. Do každého z nich dáme asi lžičku masové směsi, těsto přehneme a kapsu důkladně ze všech stran umáčkáme vidličkou, aby náplň během pečení nevytekla. Nakonec taštičky můžeme ještě potřít rozšlehaným vajíčkem a posypat například solí, kmínem nebo sezamovým semínkem. Taštičky vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia a pečeme zhruba 15-20 minut, dokud nejsou krásně zlatavé.