Zdroje: www.toprecepty.cz, cs.wikipedia.org

Rožněný beránek i sladký velikonoční chlebíček

Velikonoční beránek, jehož tradice sahá daleko do historie, je dnes sladké pokušení. Tvarem se pojí nejen s židovskou, ale i křesťanskou tradicí, svátky jara, obětí Ježíše Krista i útěku Židů z Egypta. Vypadá to, že beránek byl všude, ale jeho sladká podoba je až náhražkou skutečného rožněného berana, který se kolem židovského svátku pesach a křesťanských Velikonoc v rodinách připravoval. Je to tedy tradice poměrně mladá, která nahradila chov a zpracování skopového.

Sladké velikonoční beránky se připravují v podstatě z jakéhokoli litého těsta, které se peče ve tvarované formě. Beránky mohou být z těsta tvarohového, piškotového, ale také z těsta na biskupský chlebíček. To je navíc také plné dobrot, mezi které patří kandované ovoce, rozinky či oříšky, můžete ale určitě přidat i kousky čokolády. Biskupský chlebíček i beránek se po upečení také polévají čokoládou nebo sypou silnou vrstvou moučkového cukru.

O recept na fantastického biskupského beránka se podělila paní Jana C. ve svém videopříspěvku, kde názorně ukazuje, jak připravit těsto i jak beránka nazdobit čokoládovou polevou:

Zdroj: Youtube

Máte formu na velikonočního beránka?

Pokud je to váš první beránek, možná budete ještě v rychlosti shánět formu. Zatímco klasikou je keramická, kameninová nebo plechová forma na beránka, dnes můžete koupit také silikonovou. Každý tento materiál má rozhodně svá pro i proti, nicméně platí, že pokud formu dobře vymažete a vysypte strouhankou nebo moukou, neměl by být s vyklopením beránka z formy žádný problém.

Výjimkou je silikonová forma, kterou není třeba na pečení nijak připravovat a vydrží teploty do 240 °C. Dejte si však pozor na podezřele levné silikonové formy, které jsou problematické především u takových velkých figurek jako je beránek. Pokud nebude silikon dostatečně pevný či dokonce v některých místech vyztužený, nebude ani držet tvar. Což je veliký problém především při pečení řidších těst.

Mezi moderní formy patří rozhodně také ty s teflonovým povrchem. Platí pro ně to stejné jako pro vaši teflonovou pánvičku. Problém je, když se povrch poškrábe nevhodnými nástroji. Buďte proto trpěliví, vždy počkejte, až beránek vychladne. Máte-li pochyby o kvalitě povrchu, i teflonovou formu před pečením raději vymažte a vysypejte moukou nebo třeba kokosem.

Kamenina a keramika patří ke klasice a peče se v nich velmi dobře, jen jejich pořizovací cena je poměrně vysoká a forma i na malého beránka je poměrně objemná a těžká.

Pokud nemusíte hledět na výdaje, poohlédněte se také po ručeně dělaných keramických formách, které jsou často krásně výtvarně zpracované.

Související články