Velikonoční vejce vypadají i chutnají skvěle.
Zdroj: Shutterstock

Velikonoční ruské vejce pro labužníky: Fantastický retro recept našich babiček

Pokud přemýšlíte, jak zpracovat velikonoční koledu nebo spoustu čerstvých vajec, máme pro vás tip. Připravte si ruské vejce na velikonoční způsob, tuhle dobrotu známe z dob dávno minulých, stále však patří mezi ty nejoblíbenější.

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak tato retro pochoutka vlastně vznikla a proč dostala takový název? Ruské vejce spatřilo světlo světa tak trochu z nelichotivých důvodů, a to prý v 50. letech v automatu Koruna na pražském Václavském náměstí. Tamní provozní se trápil nevyhovujícími skladovacími podmínkami, a tak, aby zachránil už skoro zavánějící suroviny, přikázal šéfkuchaři, aby z vajec, jejichž datum spotřeby už mělo namále, sleďů, naložené červené řepy a dalších, připravil nějaký pokrm. Šéfkuchař nakrájel do bramborového salátu řepu, sledě, rozkrojil vejce natvrdo, zalil majonézou a ozdobil kouskem červené kapie. Pojmenoval ho ruské vejce, protože potřeboval, aby straničtí funkcionáři tohle rychlé občerstvení schválili. Povedlo se. Ruské vejce bylo na světě a zakrátko patřilo mezi nejoblíbenější pokrmy studené kuchyně. 

Ruské vejce se připravuje i zalité želatinou. Zdroj: Profimedia

Je libo aspik?

Od dob největší slávy automatu Koruna prošlo ruské vejce mnoha změnami, dnes se obvykle s bramborovým salátem podává vejce natvrdo, kyselá okurka, hrášek, červená paprika a šunka, to vše přelité majonézou. Připravuje se i varianta, kdy se všechno zalije želatinou - pak hovoříme o ruském vejci v aspiku.

Velikonoční aspikové ruské vejce


Pro přípravu těchto efektních aspikových vajíček si pořiďte silikonové nádobky na vaření vajíček bez skořápky. Nejsou drahé, sadu pořídíte do dvou stovek. 

  • Suroviny:
  • 12 vajec
  • 500 ml želatiny 
  • šunka
  • kyselé okurky
  • červená paprika
  • konzervovaný hrášek

Zeleninu i vejce nakrájejte. Zdroj: Profimedia

  • Postup:
  • U syrových vajec jemně naklepněte špičku, opatrně ji odloupněte a vnitřek vylijte do silikonových nádobek. Skořápku vypláchněte a nechte okapat.
  • Silikonové nádobky uzavřete a vložte do hrnce s vroucí vodou. Zhruba za 10 minut budou vejce uvařená natvrdo, vyjměte je z formiček, nechte vychladnout a nakrájejte na kousky.
  • Do skořápek otvorem vložte na malé kousky nakrájenou šunku, okurku, papriku, uvařené vejce a hrášek. Želatinu uvařte dle návodu na obalu a zalijte směs uvnitř skořápky.
  • Vejce nechte přes noc ztuhnout, poté je oloupejte a podávejte.


Zdroje: www.mimibazar.cz, retro.mnoho.info

Akční letáky