Pokud přemýšlíte, jak zpracovat velikonoční koledu nebo spoustu čerstvých vajec, máme pro vás tip. Připravte si ruské vejce na velikonoční způsob, tuhle dobrotu známe z dob dávno minulých, stále však patří mezi ty nejoblíbenější.
Přemýšleli jste někdy nad tím, jak tato retro pochoutka vlastně vznikla a proč dostala takový název? Ruské vejce spatřilo světlo světa tak trochu z nelichotivých důvodů, a to prý v 50. letech v automatu Koruna na pražském Václavském náměstí. Tamní provozní se trápil nevyhovujícími skladovacími podmínkami, a tak, aby zachránil už skoro zavánějící suroviny, přikázal šéfkuchaři, aby z vajec, jejichž datum spotřeby už mělo namále, sleďů, naložené červené řepy a dalších, připravil nějaký pokrm. Šéfkuchař nakrájel do bramborového salátu řepu, sledě, rozkrojil vejce natvrdo, zalil majonézou a ozdobil kouskem červené kapie. Pojmenoval ho ruské vejce, protože potřeboval, aby straničtí funkcionáři tohle rychlé občerstvení schválili. Povedlo se. Ruské vejce bylo na světě a zakrátko patřilo mezi nejoblíbenější pokrmy studené kuchyně.
Ruské vejce se připravuje i zalité želatinou.
Je libo aspik?
Od dob největší slávy automatu Koruna prošlo ruské vejce mnoha změnami, dnes se obvykle s bramborovým salátem podává vejce natvrdo, kyselá okurka, hrášek, červená paprika a šunka, to vše přelité majonézou. Připravuje se i varianta, kdy se všechno zalije želatinou - pak hovoříme o ruském vejci v aspiku.
Velikonoční aspikové ruské vejce
Pro přípravu těchto efektních aspikových vajíček si pořiďte silikonové nádobky na vaření vajíček bez skořápky. Nejsou drahé, sadu pořídíte do dvou stovek.
- Suroviny:
- 12 vajec
- 500 ml želatiny
- šunka
- kyselé okurky
- červená paprika
- konzervovaný hrášek
Zeleninu i vejce nakrájejte.
- Postup:
- U syrových vajec jemně naklepněte špičku, opatrně ji odloupněte a vnitřek vylijte do silikonových nádobek. Skořápku vypláchněte a nechte okapat.
- Silikonové nádobky uzavřete a vložte do hrnce s vroucí vodou. Zhruba za 10 minut budou vejce uvařená natvrdo, vyjměte je z formiček, nechte vychladnout a nakrájejte na kousky.
- Do skořápek otvorem vložte na malé kousky nakrájenou šunku, okurku, papriku, uvařené vejce a hrášek. Želatinu uvařte dle návodu na obalu a zalijte směs uvnitř skořápky.
- Vejce nechte přes noc ztuhnout, poté je oloupejte a podávejte.
Zdroje: www.mimibazar.cz, retro.mnoho.info