Zdroje: www.dumazahrada.cz, cs.wikipedia.org

Kde se vzal zavíječ zimostrázový?

Zavíječ zimostrázový čili Cydalima perspectalis se k nám dostal z východní Asie či Dálného východu už v minulém století, ale největší expanzi jsme zaznamenali na našem území až v roce 2016. Kromě silnějších větví a starších listů jsou housenky schopny zkonzumovat lístky, které i částečně spasené usychají. Běžné napadení není pro rostlinu likvidační, pokud jí dáte čas a budete se o ni starat, pak znova obrzí. V případě přemnožení nezvládá keř obnovu olistění, zeslábne a odumře.

Zimostráz vždyzelený, kterému také přezdíváme buxus díky jeho latinskému názvu Buxus sempervirens je keř dobře známý z předzahrádek, parků i zámeckých zahrad. Je to keř, který se dá skvěle tvarovat a má velmi drobné pevné a výrazně zelené okrouhlé lístky.

Výskyt zavíječe na keři poznáte nejen podle poškození, ale také díky pavučinkám, které vytváření housenky. Zatímco motýlek žije jen osm dnů, ale urazí klidně několik kilometrů, z jeho vajíček se líhnou až 5 cm dlouhé mírně ochlupené housenky, které jsou zelené barvy s černými tečkami i hlavou. Ty ožírají lístky a mladé větvičky, které následně usychají.

Jak se bojovat se zavíječi na buxusu

Pokud máte malou rosltinu, pak je sběr housenek také řešení. V koruně keře hledejte housenky nebo kukly. Výskyt škůdce prozradí i pavučinky, ve kterých často ulpívají drobné zelené kuličky, resp. výkaly housenek. Sběr je nutný provádět po tři dny a pak průběžně

Díky tomu,že je buxus silně rozvětvený a jeho koruna je bohatá na velmi drobné větvičky, housenky i kukly se v něm špatně hledají. S tím však může pomoci prudký proud vody. Pokud máte podezření, pořádně hadicí prostříkejte korunu buxusu a hledejte housenky, kukly na zemi pod rostlinou.
Sběr je pak o něco jednodušší, nicméně je vhodné zvážit použití insekticidů.

Insekticidy proti zavíječi

Proti těmto škůdcům existuje také řada chemických postřiků, na které jsou však smíšené ohlasy, a navíc je keře nutné různými výrobky stříkat několikrát do roka.

Další možností je bojovat s housenkami biologickými zbraněmi, v tomto případě jde konkrétně o bakterii Bacillus thuringiensis. Bio laboratoře nabízejí přípravky s těmito bakteriemi, které fungují jako selektivní insekticid proti škůdcům. Přípravek fuguje nejen na zavíječe zimostrázového, ale také na housenky druhu Tuta absoluta, černopásky nebo obaleče.

Související články