Červená řepa (Beta vulgaris var. Crassa), patří do čeledi
merlíkovitých. Pěstuje se pro dužnaté, chutné bulvy jasně červené barvy. Je vyšlechtěna do řady odrůd, mezi oblíbené patří například Pablo, Red Cloud, Modana, Monalisa, Monopoly, Monorubra, Renova, Golden Beet. Státní odrůdová kniha uvádí na dvě desítky odrůd, z nichž Pablo a Red Cloud jsou hybridní, Modana, F1, Monalisa, Monopoly a Monorubra jsou jednoklíčkové. Bulvy válcovitého tvaru má odrůda Renova. V zahraničí se pěstují i odrůdy se žlutou dužninou (v USA například Golden Beet) a existují i odrůdy s dužninou bílou.

Pěstování

Červenou řepu vyséváme od poloviny dubna do konce května. Vegetační doba trvá od 60 až do 120 dnů, dle odrůdy. Pozdější výsev je žádoucí, pokud chceme vypěstovat menší lahůdkové bulvičky, určené k nakládání vcelku, nebo i k přímé konzumaci za syrova.

Červená řepa nemá zvláštní nároky na půdu, nesnáší jen půdy kyselé a štěrkovité. Je typickou rostlinou druhé tratě, pěstujeme ji tedy po raných zeleninách hnojených chlévským hnojem (např. po bramborách).

  • Semena vyséváme v řádcích vzdálených 30 až 40 cm od sebe.
  • Rostlinky protrháváme na vzdálenost 8, nejvýše 10 cm. Jen tak se vyvinou stejnoměrně veliké bulvy.
  • Během vegetace porost řepy přihnojujeme plným hnojivem, uzrálým kompostem nebo rostlinnými výluhy.
  • Zavlažujeme jen v letním suchém a horkém počasí.

Sklizeň a použití

Listy červené řepy lze zpracovat stejně, jako listy špenátu.

Červenou řepu můžeme sklízet, kdykoliv ji potřebujeme, ale nejpozději před příchodem mrazů. Bulvy vyrýváme opatrně i s kůlovým kořenem, nať zásadně neodřezáváme, ale odkroutíme ji. Bulvy ukládáme do písku v chladné místnosti.

Kromě klasického nakládání, kdy lze nálev obohatit křenem či nejrůznějším kořením (fenyklem, koriandrem, koprem, tymiánem..) je červená řepa výtečná i vařená vcelku do měkka a poté podávaná jako zeleninová příloha, nebo nakrájená do salátů s jogurtem či majonézou.

S jogurtem je výtečný i salát z jemně nastrouhané syrové červené řepy (větší kusy jsou na chroupání poněkud tvrdé), kdy si tato zdravá zelenina zachová veškeré cenné látky. Salát ze syrové řepy je vskutku elixírem nabitým minerály a vitamíny, který pomáhá v boji proti civilizačním chorobám i infekcím. Zrovna tak zdravá a pročišťující je šťáva vylisovaná z čerstvé řepy.

Léčivé účinky řepy

Řepa obsahuje důležité minerální látky jako draslík, hořčík, železo, jod, mangan, zinek, což ji mezi zeleninami řadí na jedno z předních míst. Bohatě je zastoupené i barvivo antokyan, které má autooxidační účinky, a betain, který spolu s ním pomáhá snižovat krevní tlak, pomáhají při ateroskleróze a působí ozdravně na játra.