Zdroje: zahradkarskaporadna.cz, www.dumazahrada.cz

Květy v zimě i pod sněhem

Je jich jen několik a během jara či léta tyto stromy a keře docela zapadly, ale v zimě, kdy je zahrada už pustá a spící, se některé druhy rostlin probouzejí ke kvetení. O to více jsou jejich kvítky vítané a obdivované. V zimě kvetou vilíny, talovíny nebo čemeřice, ale prosinec patří také kalinám či jasmínu nahokvětému. Z nižšího porostu je to vřesovec pleťový, který někdy začíná kvést právě už v prosinci, zatímco další zeleň kvetoucí v zimních měsících nás potěší spíše až po novém roce.

Vřesovce vás mohou těšit už v prosinci

Vřesovec pleťový je nízký stálezelený keř, proto je také oblíbenou ozdobou parapetů a oken i na podzim a v zimě. Vykvétá už v prosinci a často zdobí růžovými, nachovými ale i bílými kvítky až do dubna. Vřesovcům stejně jako vřesům svědčí kyselé půdy a půda bohatá na rašelinu, na což nesmíte zapomenout, pokud je chcete úspěšně pěstovat.

Poléhavý žlutě kvetoucí jasmín

Jasmín nahokvětý nejvíce připomíná keře, které lidově nazýváme zlatý déšť. Vzrůstem je nízký a poléhavý, lze jej táhnout po konstrukci či opoře, nebo jej použít ke zpevnění půdy, kde hrozí eroze. Rozrůstá se totiž docela agresivně, a proto je vysaďte vyloženě v místech, kde je půda holá, nezatravněná. Jasmín musí růst na dobře osluněném stanovišti, aby kvetl, a vyhovuje mu i každoroční zmlazovací řez časně po odkvětu.

V prosinci rozkvétají i některé kaliny

Název kalina nám sice není neznámý, ale málokdo zná dobře tuto okrasnou zeleň. Mezi kalinami jsou stálezelené i opadavé keře či stromky. Je to totiž velmi bohatá čeleď, která čítá až 250 druhů. Zatímco většina kalin kvete v létě, několik málo druhů zdobí i přes zimu. Tyto kaliny kvetou, pokud nemrzne. Květenství se postupně otvírají už od listopadu a opět i v krátkých intervalech bez mrazů až do jara. Takto kvete například kalina bodnanská.

Související články